Gisteren keurde het college het definitieve ontwerp van het openbaar domein van zones B en D van Neerland goed. Er komen 200 tot 250 wooneenheden in een autovrij gebied. Het ontwerp voorziet ook in verschillende pleinen en groenzones met zitbanken, speelmogelijkheden en een samentuin. De ontwikkelaar organiseert in december een infomoment voor de buurt. De werken starten in het najaar van 2019 en worden opgeleverd eind 2024.
Het gebied Neerland bevindt zich in Wilrijk langs de Krijgslaan. Neerland bestaat uit 2 delen: een deel gereserveerd voor wonen en 23 hectare natuur- en parkgebied. De ontwikkeling ervan verloopt gefaseerd. De herinrichting van de Krijgslaan (2009), de verplaatsing van het skateterrein (2009) en de aanleg van het Park van Eden en de speelterreinen (2013) zijn al voltooid. Naast zone B en D zijn er nog twee andere zones bestemd voor wonen. De ontwikkeling van zone A, door nv Wilrijk Neerland en Woonhaven, zit in een eindfase en de ontwikkeling van zone C, door sociale huisvestingsmaatschappij ARRO Antwerpen, start in 2019.
In het gebied waarvan het college vandaag het ontwerp goedkeurde, komen 200 tot 250 wooneenheden in een mix van appartementsgebouwen en eengezinswoningen, waaronder 60 sociale woningen (24 eengezinswoningen en 36 seniorenflats). Tussen de bebouwing komen er verschillende pleinen en groenzones die zorgen voor samenhang en oriëntatie.
Het buurtplein is het grootste en meest levendige plein. Het is een groene ruimte voor spel en rust. Een grote picknickbank vormt de ontmoetingsplek op dit plein.
Het driehoekige plein is een rustplein. Het plein wordt volledig groen ingericht met gras, bomen en een wadi. Centraal komt een cirkelvormige muur met een uitsparing voor een zitbank.
Er komt ook een speelse ontmoetingsruimte met een groot zandspeeltoestel en een waterspeeltafel. Er vlakbij is een plek waar bewoners een samentuin kunnen opstarten.
Het rechthoekige speelplein biedt ontspannings- en speelmogelijkheden met een dubbele schommel, klauterparcours en een taludglijbaan. Een lange bank heeft uitzicht op de speelzone. Op het gelijkvloers van de naastgelegen appartementsgebouwen is ruimte voor vrije beroepen en een café waardoor het plein een levendige sfeer krijgt.
Tot slot komt er een rustige groenzone met een luifel met groendak. Het is een publiek ‘balkon’ dat uitkijkt over de boomgaard en via een houten bruggetje toegang geeft tot het Park van Eden.
Bewoners en bezoekers zullen in dit gebied enkel ondergronds kunnen parkeren. Toegangscontrole op basis van nummerplaatherkenning met ANPR-camera’s zorgt ervoor dat alleen vergunninghouders het autovrije terrein op kunnen. Dicht bij het buurtplein komt een logistiek afhaalpunt. Zo kunnen postpakketbedrijven met de bestelwagen tot op het plein rijden, het pakketje in een locker steken en opnieuw vertrekken. Afval wordt verzameld in een sorteerstraat dicht bij het buurtplein.

Wateropvang
Het terrein in het gebied loopt hellend af naar het zuiden. Ondergronds zijn er veel waterstromen die in het zuidelijke punt van het terrein bovengronds kunnen komen. Om die op te vangen, is er een ruime waterbuffer voorzien. Er zijn ook wadi’s in de vorm van (ondiepe) vijvers en langwerpige grachten waardoor regenwater natuurlijk kan infiltreren.

Uitvoering en ontwerp
Zones B en D werden na een wedstrijd in december 2017 toegewezen aan het team Triple Living (projectontwikkelaar), hama architecten en Johannes Norlander Arkitektur (architecten), Fris in het Landschap (landschapsarchitect) en Kelvin Solutions (energiedeskundige). AG VESPA, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten Antwerpen, coördineert de ontwikkeling van Neerland.

Foto: AG VESPA