Westtoer komt traditioneel voor 2023 met een hele waaier nieuwigheden bovenop de gevestigde waarden die Toerisme Westhoek voor jong en oud in aanbieding heeft.

Na Maaike Cafmeyer prijkt nu Cath Luyten als gezicht op vele brochures. Zij is nu de nieuwe ambassadrice voor de Westhoek en we zullen haar binnenkort ook zien in spots op de nationale televisie. Vooral het nieuwe logeerconcept Westhoek unPlugged” draagt haar enthousiasme. Dit nieuwe concept omvat een midweekverblijf om te vertragen en te verstillen. Even niets moeten doen, zaaalig!. De stekker eruit en de batterijen bijladen, een project in samenwerking met logiesaanbieders die stilte en groen hoog inschatten. Per logies is er een gepersonaliseerd vrijblijvend aanbod aan verstillende activiteiten in de buurt van mindfull wandelen over stiltepaden tot pottenbakken.

De vernieuwing van het provinciaal fietsaanbod zit reeds in een vergaande fase. De Westhoek presenteert nu zeven nieuwe fietsroutes zoals de IJzerbroekenroute en de Moerenroute. Ze zijn allen lus vormig en tussen de 45 en 57 km lang. Uiteraard wordt het wandelnetwerk ook uitgebreid en verbonden.

Binnen het project “ Horizon 2025”worden er dit jaar twee nieuwe uitkijktorens geopend.

Dakterras Klankpanorama Dranouter. Hier zal je met een 360° view een uniek beeld krijgen van de heuvels van het Heuvelland en genieten van een streekbiertje. Open vanaf 30 maart 2023.

Vanop de kerktoren van Lampernisse ( Diksmuide) zal je een prachtig zicht krijgen op het natuurgebied tussen Veurne en Diksmuide. Er komen duidingspanelen en de opening is voorzien op 22 oktober 2023.

Een blijver is de Grote Goesting. Trouwens er zal weer een uitgave komen van het handige boekje met een overvloed aan adressen in de Westhoek. Het weekend van het volkscafé vindt dit jaar ook weer plaats en opnieuw wordt er weer samengewerkt met Noord Frankrijk. De Grote Goesting krijgt er ook wat attracties bij:

     Brouwerij St. Bernardus te Watou zal eind juni haar nieuwe Experience openen. het verhaal van de brouwerij met geschiedenis en beleving. Een nieuwe audiovisuele beleving met ook een nieuw bezoekersonthaal.

      Tijdens de zomer zal het vernieuwde bakkerijmuseum te Veurne terug opengaan. Er komt een nieuw onthaalpaviljoen en twee workshopruimtes. Extra beleving in het museum door interactieve elementen.

-Wie Westhoek zegt, zegt ook wijn. Wijndomein Den Nachtegael te Zonnebeke is een der nieuwe domeinen die ook zijn deuren gaat openstellen voor het publiek. Een leegstaande boerderij werd verbouwd tot een wijndomein met feestzaal en twee cuveries. Op dit moment produceren ze 21 verschillende wijnen. Men gaat voor evenementen en een wijnshop.

Verder blijft men aandacht geven aan de korte keten producten, die in de Westhoek werkelijk fenomenaal zijn van kaasboerderijen tot artisanaal roomijs.

Verschillende toeristische diensten hebben hun onthaal in een nieuw kleedje gestoken. Aanpassingen kwamen er onder meer in Wervik, Zonnebeke en Diksmuide.

Praktisch is er ook veel zorg gegaan naar de informatie. Niet alleen via digitale weg. Vele mensen, en dat zijn er meer dan we denken, houden nog van de echte papieren brochures en handige wandel- en fietskaarten.

Het Westhoek magazine is er terug met een oplage van ongeveer 80.000 met de ambassadrice op de cover.

De toeristische kaarten zijn gratis verkrijgbaar bij de verschillende toeristische diensten van de regio.

Toerisme Vlaanderen en Westtoer ontwikkelden ook in samenwerking met publieke en private partners het initiatief naar het nieuwe thema voor het herdenkingstoerisme van 2023-2024.Dit gaat onder de naam: Landscapes, Feel Flanders Fields. Het richt zijn blik op het verleden en de toekomst van de herdenkingslandschappen in de Westhoek. Met innovatie en artistieke invalshoeken mikt men op een breed publiek. Het programma start op 29 april en loopt tot augustus 2024. Het pakket omvat expo’s, belevingen en events. Enkele voorbeelden:

  • Intense verhalen worden verteld op 22 CWGC begraafplaatsen.
  • Het Hooge Crater Museum maakt met The Front Eye een duidelijke link naar het omliggende landschap en begraafplaats.
  • Museum aan de IJzer brengt het WOI landschap terug met “ Sporen in het Landschap”.
  • Hooglede, een fictief verhaal met “Op stap met verpleegster Ida”.
  • De klaroenspelers van The Last Post gaan op diverse momenten het landschap in voor muzikale events.

Alle info op www.toerismewesthoek.be

Tekst en Foto’s: A. Charrin