Bonen: een heel sexy reputatie hebben ze niet. Toch heeft dit oeroude gewas op cruciale momenten de loop van de geschiedenis bepaald. De Italiaanse schrijver Umberto Eco stelde zelfs dat bonen onze beschaving gered hebben. Over de bescheiden boon zijn talloze verhalen te vertellen. De grenzeloos nieuwsgierige culinair schrijver en historicus Joël Broekaert dook diep in deze geschiedenissen en brengt in dit boek zijn mooiste verhalen bijeen. Ze vertellen hoe de boon de mens vanaf diens vroegste bestaan gevoed heeft; hoe bonen de motor achter de vroegste landbouwrevolutie waren, hoe de tuinboon Europa door de donkerste dagen van de Middeleeuwen hielp en hoe de zwarteogenboon werd meegenomen door tot slaaf gemaakte Afrikanen en uitgroeide tot symbool van de Zwarte Amerikaanse emancipatie. De wereldgeschiedenis in twaalf bonen is de ultieme rehabilitatie van de boon: niet alleen voedzaam voor het lichaam, ook smakelijk voor de geest.

Een paar bonenfeitjes:

  • De beroemde redenaar Cicero is vernoemd naar de kikkererwt
  • Cacaobonen werden als geld gebruikt in het Azteekse rijk
  • De pinda is geen noot, maar een boon

Joël Broekaert is culinair journalist, schrijver en recensent voor nrc. Ook schreef hij voor Vrij Nederland en maakt hij televisieprogramma’s als Joêl Lokaal en De smaal van Joeël. Eerder schreef hij De alleseter, het kinderboek van honingbij tot hagelslag, bij Bijdendijk thuis met Joris Bijdendijk en meest recent Proefles.

Titel: De wereldgeschiedenis in twaalf bonen

Auteur: Joël Broekaert

Uitgeverij: Atlas contact

ISBN:  9789045046556

Thema: Non-fictie

Prijs: € 19,99

Verschijningsdatum: 12 oktober 2023