In de aprileditie 2019 van het driemaandelijks, populairwetenschappelijk tijdschrift en ledenblad Mens & Vogel gaf Vogelbescherming Vlaanderen haar leden de mogelijkheid om via voorintekening De slimste vogelgids van Jan Rodts te bestellen. Deze vogelgids, speciaal gemaakt voor de gewone natuurliefhebber, wandelaar en debuterende vogelaar (ook de gevorderde vogelkijker komt ermee aan z’n trekken), wordt in september op de markt gebracht door uitgeverij Houtekiet. Deze tijdelijke voorintekenactie is inmiddels afgelopen. Tijdens de periode van 1 april tot en met 31 mei werden op die manier net geen 300 exemplaren van deze veldgids verkocht. Alle boeken die via de voorintekenactie besteld werden, zal de auteur signeren.

Vogelgidsen kan je grosso modo in twee groepen verdelen: enerzijds zijn er de gidsen voor de diehards, waarin de ongeveer 530 vogelsoorten van Europa worden beschreven aan de hand van tekeningen, anderzijds die voor beginners, meestal geïllustreerd met foto’s.
Debuterende vogelkijkers hebben vaak moeite om in hun gids de vogelsoort terug te vinden die ze tijdens hun wandeling gespot hebben. Deze veldgids is anders. Aan de hand van schitterende foto’s behandelt hij de 192 regelmatige broedvogelsoorten van België en Nederland, gerangschikt volgens lichaamsgrootte.
Dankzij fijne pijltjes vind je in één oogopslag de karakteristieke kenmerken terug van elke vogel. De ideale compagnon de route dus voor elke vogelkijker, wandelaar en doorsnee natuurliefhebber.

Vanaf midden september zal deze vogelgids te koop zijn in de (online-)winkel van Vogelbescherming Vlaanderen, maar ook in bijvoorbeeld alle filialen van Standaard Boekhandel. In Nederland zal hij te koop zijn bij onder meer Libris en Blz.

Alle 192 broedvogels van België en Nederland
Auteur: Jan Rodts
Categorieën: Lifestyle & gezondheid, Doe-boek
Pagina’s: 440
Afwerking: Geïllustreerde paperback
ISBN: 9789089247490
Publicatiedatum: 13/09/2019
Formaat: 14 x 21,5
Verkoopprijs: € 29,99
Status: Verschijnt binnenkort