De Roma is terug! Al is het nog even vanop een aanvaardbare afstand. Met de gloednieuwe online interviewreeks De Roma Talks wil de volksschouwburg in Borgerhout ook in coronatijden haar rol blijven spelen in het maatschappelijk debat. De eerste editie van De Roma Talks staat in het teken van Onderwijs in tijden van corona. 

“Met De Roma Talks willen we een stem geven aan mensen die (te) weinig aan bod komen om zo een verfrissende blik te werpen op het publieke debat”, legt maatschappelijk programmator van De Roma Joyce Loir uit. “In verschillende interviews ontrafelen we telkens een actueel thema door het vanuit nieuwe, verrassende invalshoeken te bekijken. We gaan op zoek naar waar het schuurt, naar de pijnpunten, naar waar het beter kan.” 
 
ONDERWIJS IN TIJDEN VAN CORONA
In de eerste editie van De Roma Talks staat De Roma stil bij Onderwijs in tijden van corona. “We zoeken uit wat de impact is van de genomen coronamaatregelen op verschillende actoren binnen het onderwijs, maar ook wat de visie, meningen, inzichten zijn op de verschillende voorstellen die nu op tafel liggen”, aldus Joyce Loir.

“Zo kunnen veel leerlingen in het afstandsonderwijs goed hun plan trekken, maar een hele hoop anderen hebben daar de infrastructuur of ondersteuning niet voor, wat de kloof tussen kansarme en kansrijke kinderen alleen maar vergroot. De stijging van kindermishandeling is bovendien frappant. Ook als de scholen weer opengaan  moet er dus veel aandacht zijn voor het psychosociale welzijn van de kinderen. Verder wordt er in de exitstrategie met geen woord gerept over het onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers. Dit zijn maar enkele voorbeelden van topics die aan bod komen.” 

Voor al deze vragen, bedenkingen, verzuchtingen interviewde kunst- en communicatiewetenschapper én jeugdexperte Esther Hoedemakers vijf geëngageerde, gepassioneerde en inspirerende mensen voor de camera in de grote zaal van De Roma (met uiteraard de nodige maatregelen). De interviews worden de komende weken gepubliceerd op de website van De Roma en via Facebook. 
 
INTERVIEWS
Jef Groffen is directeur van Stedelijke basisschool De Wereldreiziger -gelegen in het hartje van Antwerpen- en voorzitter van Gekkoo vzw. Hij is een sociaal geëngageerd persoon, die zowel in zijn werk als zijn vrije tijd energie wil steken in het opbouwen van onze samenleving.

De volgende interviews worden wekelijks gepubliceerd op maandag (25 mei, 1 juni, 8 juni en 15 juni): 

Jinnih Beels is een Belgisch politica namens sp.a en voormalig politiecommissaris. Sinds 2019 is ze Antwerps schepen van Onderwijs en Jeugd. 

Patrice De Feyter is lector in de lerarenopleiding aan de AP Hogeschool en drijvende kracht achter warme initiatieven zoals het Groot Dictee der Mensenrechten.

Amir Bachrouri is een 17-jarige laatstejaarsstudent economie-moderne talen uit Borgerhout. Hij vroeg in een open brief aan Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) een eenduidig antwoord over de organisatie van de examens in het secundair.

Sami Khoghyani is sinds 2013 in België. Hij is een werkende vader van vijf kinderen en leert ondertussen Nederlands. 

Meer info over De Roma Talks en een bundeling van alle interviews: www.deroma.be/talks. Vragen via Joyce Loir: joyce@deroma.be.

Foto & video: www.deroma.be