Ook in dit nieuw avontuur zet Jommeke zich in voor het algemeen welzijn van anderen het zit in zijn bloed. Deze keer zet hij zich in voor de hele planeet en gaat hij de strijd aan met het Plastic afval dat onze rivieren teistert. Samen met professor Gobelijn wil Jommeke een nieuwe plastieken walvis ontwerpen die de plastic omzet in energie. Terwijl Gobelijn naarstig aan zijn nieuwe plasticjager werkt, organiseert Jommeke in Zonnedorp acties om plastic afval te recycleren. Ze krijgen ook hulp van de mensen van DEME, die zich overal ter wereld engageren om de strijd met de plastic-soep op innovatieve en grootschalige manier aan te pakken.

Met de ‘Plasticjagers’ borduren de makers van Jommeke verder op het iconische album 50 ‘ De plastieken walvis’. Exact 250 avonturen later komt deze uitvinding weer tot leven, maar dan in een zeer actuele context.

 

 

Jommeke van Arrogante kleuter tot legendarische Vlaamse Stripheld. 

Met een geweldige expo te Wilrijk rond Jommeke en zijn vrienden waar Jef Nys Jommeke hem tot leven bracht word deze bijzondere verjaardagsjaar gevierd. Vele Vlaamse striplezers over vele generaties heen genoten en genieten nog elke dag van de avontuurlijke universum dat Jef Nys creëerde in 1955. De eerste Vlaamse kennismaking met Jommeke was 30 oktober 1955, toen hij als 5 jarig peutertje verscheen in de ‘Kerk en Leven’. Daarna vervelde Jommeke snel tot de kwieke en moedige held zoals we hem nu kennen, voor eeuwig 10 jaar en 4 maanden oud en altijd klaar om op avontuur te vertrekken. Avonturen waaruit we leerden en waarmee we konden lachen onze grenzen verleggen en dit zonder complexen steeds positief heel eigenzinnig maar tijdloos. Zo werd Jommeke een fenomeen, geliefd door oud en jong, arm of rijk.

Wat: Expo ’65 jaar Jommeke’
Waar: Districtshuis, Bist 1, Wilrijk
Openingsuren: Dinsdag, woensdag, donderdag (10u-20u), vrijdag en zaterdag (10u-17u)
Toegang: Gratis voor alle Jommeke-fans 🙂

Plastieken walvis 1972 album 50

Bedenker was Jef Nys gebouwd door Professor Gobelijn was gemaakt van een extreem stevig plastic sterker dan beton of metaal. Een plastieken walvis voor diepzeeonderzoek.

De gloednieuwe plastieken walvis 2020 album 300

Bedenker is Philippe Delzenne gebouw door Professor Gobelijn is gemaakt van gerecycleerd plastic, opgehaald in Zonnedorp door alle inwoners, groot en klein Een plastieken walvis die plastic omzet in energie

De echte Plasticvangers 

DEME Environmental Contractors (DEC), de milieutak van DEME, installeert een plastiekvanger op de Schelde in opdracht van de Vlaamse Waterweg. Een combinatie van een vaste en mobiele installatie zal gedurende een jaar worden getest om afval uit het water op te vangen. Om het toenemende probleem van vervuiling van rivieren aan te pakken slaat de Vlaamse Waterweg de handen in mekaar met de bedrijfswereld om het concept van afvalvangers te testen op de Schelde. Na een oproep van de Vlaamse Waterweg bij bedrijven om een innovatief voorstel in te dienen, heeft DEME een project voorgesteld om afval op te vangen ter hoogte van de Scheldebruggen Temse-Bornem. De testopstelling van DEME bestaat uit een vaste installatie die passief drijvend en zwevend afval uit het water opvangt en een mobiel systeem dat actief grotere stukken afval verzamelt. De testfase, die zal starten in februari 2020, gebeurt in samenwerking met de Universiteit Antwerpen en het Instituut voor Natuur- en Bosbeheer.