Nood aan een ander gesprek over onze democratie? Weg van de crisis, over naar de realiteit? In De participatieve omslag gaan Filip De Rynck en Stef Steyaert dat gesprek met je aan.

Ze brengen nuance in de retoriek over democratie. Want die is in transitie, niet in crisis. Bestuurders op alle niveaus voelen aan dat ze participatieve initiatieven een plaats moeten geven. En hoewel de klassieke representatieve democratie weerstand biedt, dwingen zo’n initiatieven ook de traditionele bestuursmodellen richting participatie.
In de ruimte tussen klassieke representatie en andere manieren van besluitvorming spelen burgers, politici, middenveldorganisaties en ambtenaren hun rol. En dat roept vragen op. Het doet twijfels rijzen die boeiend zijn om onder de loep te nemen.
De analyse in dit boek reikt je de hand om de evolutie naar een meer participatieve democratie mogelijk te maken. Cases van onder andere Ecopower, Park Spoor Noord en Straten vol Leuven tonen je hoe participatie werkt.

Filip De Rynck is hoogleraar bestuurskunde (UGent). Hij werkte in uiteenlopende functies in de non-profitsfeer. Zijn wetenschappelijk werk ontstaat in interactie met de beleidspraktijk. Participatie is een centraal thema in zijn loopbaan: als sociaal-cultureel werker, als ambtenaar, als academicus en als betrokken burger.
Stef Steyaert is stichtend vennoot van Levuur cvba, een bedrijf dat inzet op de vormgeving en ondersteuning van participatieve processen en stakeholdermanagement bij complexe veranderingsprocessen in organisaties, bedrijven en de brede samenleving. Hij is ook voorzitter van Socius, het Vlaams steunpunt voor sociaal-cultureel werk.

Softcover; 224 pagina’s.

Auteur: Filip De Rynck & Stef Steyaert
Titel: De participatieve omslag
Uitgeverij: ACCO
ISBN: 978 94 6379687 3
Thema: economie; democratie
Prijs: € 25,00