Je weet altijd te weinig over je eigen land.

Rond 1900 was Volendam  een bruisende, internationale kunstenaarskolonie. Jan Brokken wekt deze buitengewone en onderbelichte episode uit de Nederlandse (kunst)geschiedenis tot leven.

Achter de eenvoudige witte vitrages van het Volendamse Hotel Spaander ligt de kiem van een cruciale periode in de Nederlandse kunstgeschiedenis. De gastvrijheid van uitbaters Leendert en Aaltje Spaander, de levendige avonden en de ateliers op de begane grond bleken vanaf 1881 een magneet voor grote getalen kunstenaars. Uit de hele wereld kwamen ze naar Volendam: ruim 1400 schilders, onder wie zo’n 200 vrouwen.

Wat ze aan de Zuiderzee ontdekten waren de typisch Hollandse luchten en het destijds al beroemde Hollandse licht, maar ook verdraagzaamheid en openheid. Toch bleef Spaander als kunstenaarskolonie relatief onbekend – en dat is een kolfje naar de hand van Jan Brokken.

Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Ook internationaal verwierf hij faam, met onder meer “De blinde passagiers”, “Mijn kleine waanzin”, “£Baltische zielen”, “In het huis van de dichter”, “De vergelding”, “De kozakkentuin”, “De rechtvaardigen”, “Stedevaart” en “De kampschilders”. Zijn werk in vertaald in onder meer het Engels, Frans, Duits, Italiaan, Russisch, Tsjechisch, Portugees en Spaans. In 2023 werd hem de Gouden Ganzenveer uitgereikt, voor zijn grote bijdrage aan het geschreven woord in de Nederlandse taal.

Titel: De ontdekking van Holland

Auteur: Jan Brokken

Uitgeverij: Atlas Contact

ISBN: 9789045050157

Thema: Geschiedenis

Prijs: € 27,50

Verschijningsdatum: 22 februari 2024