De lente heeft haar intrede gedaan in de Lorraine, samen met het mooie weer en … een heel divers recreatieaanbod! Geniet van het mooie zandstrand aan Lac Madine, ga écht herbronnen in Vittel, waan je in Amerika in de Nieuwe Wereld-zone van dierenpark Sainte-Croix, dompel je onder in het bruisende Constellations-festival in Metz en laat je verbluffen op de Mondial Air Ballons, een unieke bijeenkomst van ballonvaarders. Kom je mee?

Nieuw: een voorsmaakje van Amerika in dierenpark Sainte-Croix
In 2010 innoveerde dierenpark Sainte-Croix met een immersieve ervaring waarbij de bezoekers konden overnachten vlak bij de wilde dieren. Dit seizoen opent het park een volledig nieuwe zone van 8,5 hectare die helemaal gewijd is aan de dieren van Noord-Amerika, met zwarte beren, troepen coyotes, wasberen en stekelvarkens als voornaamste bewoners. De nieuwe zone kreeg de naam “Le Nouveau Monde” (de Nieuwe Wereld). Ontdekkingsreizigers in de dop vinden er 17 lodges op palen tussen de beren en bizons en een grote ingerichte schuur met 11 kamers bij de wasberen en de coyotes.
 
Wellness: Vittel en Contrexéville, een steeds hechtere band met de natuur
Vorig jaar opende een echt paradijs de deuren in de bossen van Vittel en Contrexéville. Beeldhouwers en kunstenaars creëerden er een ecologisch verantwoord domein dat volledig geïnspireerd is op de natuur. Vandaag kun je er de nacht doorbrengen in een boomhut, een paalwoning of een half ingegraven verblijf. Zo ben je verzekerd van een onvergetelijke ervaring met op de achtergrond het getjilp van de vogels en het geritsel van de bladeren. Overdag kun je met het hele gezin een bezoek brengen aan de kippen, geitjes, varkens en pony’s in het mooie park van het domein. Ook voor wie graag geniet van de weldaden van zuiver bronwater, hebben we overigens goed nieuws: de spa van Les Thermes de Contrexéville beschikt over een gloednieuwe sauna/hamam en nieuwe buitenjacuzzi’s. In Vittel zijn er dan weer vijf nieuwe zintuiglijke douches, een Nordic-ruimte en nieuwe bandelingen voor twee personen.

Eropuit: heerlijk relaxen aan het Lac de Madine  
Met zijn mooie zandstrand, zijn ongerepte natuur en kristalhelder water is het Lac de Madinevoor iedereen een fantastische bestemming. Het meer ligt aan de voet van de Côtes de Meuse, midden in het Regionaal Natuurpark Lorraine, en biedt fantastische fiets- en watersportmogelijkheden (zeilen, paddleboard enz.). Je kunt er echter ook een parcours afleggen hoog in de bomen of een balletje slaan op de golfbaan van Madine. Aanrader voor 2019: Fabrice en Jean-Philippe gaan op zoek naar de geheimen van het Lac de Madine aan boord van een elektrische boot. Een avontuurlijk spel voor kinderen vanaf 8 jaar.

Evenement: Constellations op de kathedraal van Metz
De Saint-Etiennekathedraal ligt op de Sainte-Croixheuvel en is de op twee na hoogste van Frankrijk. De bijnaam “Lanterne du Bon Dieu” heeft ze te danken aan de 6.500 m² kleurrijke brandglasramen, waarvan sommige ontworpen zijn door Marc Chagall. Dit jaar viert dit gotische meesterwerk zijn 800e verjaardag. Ter gelegenheid van het Constellations-festival in Metz (20 juni tot 7 september) wordt het dan ook letterlijk in de schijnwerpers geplaatst met kunstige videoprojecties. Het festival wordt uitgewerkt door een kunstenaarscollectief en voert iedereen zodra het donker wordt mee op een poëtische reis, waarbij de kathedraal een heel nieuwe betekenis krijgt.

Voor het hele gezin: luchtballonmeeting in Chambley
Al 30 jaar lang wordt in de Lorraine de Grand Est Mondial Air Ballons georganiseerd. Het is de grootste bijeenkomst van luchtballonnen en ballonvaarders ter wereld. Dit unieke spektakel vindt plaats van 26 juli tot 4 augustus. Voor deze jubileumeditie plant het festival twee vluchten (‘s ochtends en ‘s avonds) plus tal van “luchtworkshops” over sterrenkunde, lucht- en ruimtevaart.
© Credits foto’s
Jeremy May
Laurent Basse
B. Jamot
M. Laurent
Foto’s: www.francenews.be