Op zaterdag 3 en zondag 4 oktober organiseert de stad Antwerpen in samenwerking met gepassioneerde horecaondernemers de zesde editie van het culinaire festival ‘Smaakmeesters’. Het hele weekend kunnen Antwerpenaars en bezoekers genieten van lekker eten en drinken in de meer dan 80 deelnemende zaken en er hun Smaakmeesterssuggestie ontdekken. Wie de Smaakmeesters bezoekt, kan ook een waardebon winnen. Gezien de bijzondere situatie omwille van het coronavirus, zet ‘Smaakmeesters’ dit jaar ook in op beleving van thuis uit met een food- en een cocktailbox.
 
Op zaterdag 3 en zondag 4 oktober, telkens van 12 tot 18 uur, is het in Antwerpen weer culinair genieten bij de Smaakmeesters. Ze serveren suggesties in hun zaak en een tiental Smaakmeesters geeft een kookdemonstratie op de Groenplaats. De Groenplaats is ook het infopunt voor het culinaire festival, dat opnieuw plaatsvindt in het historische centrum, op het Eilandje en op het Zuid.
 
Kookdemonstraties op Groenplaats en ‘blind tasting’ aan MAS
De kookdemonstraties op de Groenplaats zijn vrij toegankelijk. Wat wordt klaargemaakt, wordt nadien in kleine porties aan de toeschouwers geserveerd. Per dag zijn er zes kookdemonstraties, die om het uur van start gaan. Ook het verschil proeven tussen vegan en non-vegan staat hier op het programma. ‘Blind tasting’ kan in een container aan het MAS op het Eilandje. Telkens twee deelnemers moeten raden welke hapjes – klaargemaakt door Smaakmeester Sir Anthony Van Dijck – ze voorgeschoteld krijgen.
 
Cocktails en Secret Cinema @ home
‘Smaakmeesters’ zet dit jaar ook in op beleving van thuis uit. Wie wil, kan met ‘Cocktails @ home’ online een cocktailpakket voor twee personen bestellen. Op zaterdagavond toont een bartender van Smaakmeester BelRoy’s Bijou in een live-video hoe een perfecte cocktail te maken op basis van de ingrediënten. En thuis een film bekijken waarin gegeten en gedronken wordt en op hetzelfde moment genieten van een menu geïnspireerd op de film? Met ‘Secret cinema @ home’ kan het op beide dagen. Een zo goed als kant-en-klare driegangenmenu kan online besteld worden en met instructies afgehaald worden bij Smaakmeester Fiera. De biografische film ‘Julie & Julia’ met Meryl Streep en een kookboek uit de jaren vijftig in de hoofdrollen is beschikbaar op Netflix.
 
Meer dan 80 deelnemende horeca- en speciaalzaken
De 83 horeca- en speciaalzaken die deelnemen aan ‘Smaakmeesters’ zijn zowel brasseries en restaurants, koffiebars, wijn-, cocktail- en jeneverbars als bakkers en patissiers, chocolatiers, ijssalons en tearooms (lijst online). Wie de Smaakmeesters in het weekend met een smartphone bezoekt, kan een van de 150 pakketten aan bonnen ter waarde van 50 euro winnen en die nadien besteden bij een of meer deelnemers.
 
Koen Kennis, schepen voor middenstand en toerisme: “Ik ben heel trots op onze horecaondernemers, die ook dit jaar in groten getale deelnemen. Liefst 35 zaken nemen zelfs voor het eerst deel aan ‘Smaakmeesters’, vaak gaat het om jonge ondernemers. Voor mij zijn zij het symbool van de weerbaarheid en veerkracht van onze stad.”
 
De schepen vervolgt: “Ook dit jaar valt ‘Smaakmeesters’ samen met de maandelijkse winkelzondag, het Weekend van de Klant en Antwerp Fashion Weekend. Het eerste weekend van oktober belooft het dus weer supergezellig te worden in onze stad.”
 
Praktische info
Het volledige programma van het culinaire festival, de deelnemers per categorie en hun Smaakmeesterssuggesties zijn te vinden op www.smaakmeesters.be. Waar van toepassing staat aangegeven of de suggesties vegan of vegetarisch zijn. Met de kaart op de website kunnen bezoekers zelf een route naar keuze uitstippelen. Tussen de drie zones is in gratis vervoer voorzien met elektrische tuktuks en fietstaxi’s. Op de huur van deelsteps is korting voorzien. Reserveren in de deelnemende zaken is niet verplicht, maar aangeraden. Ook praktische info over onder meer het bestellen van de pakketten voor ‘Cocktails @ home’ en ‘Secret Cinema @ home’ is online te vinden.
 
De mediapartners van deze zesde editie van ‘Smaakmeesters’ zijn ATV, Culinaire Ambiance, Gazet van Antwerpen, Njam en Nostalgie.

Video: www.smaakmeesters.be / www.antwerpen.be