Op woensdag 15 maart ontving Connie Palmen de literaire jongerenprijs De Inktaap. Haar roman Jij zegt het werd door ruim 1.500 scholieren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname, Aruba en Curaçao uitgeroepen tot absolute favoriet. Connie Palmen ontving de prijs in deSingel te Antwerpen in het bijzijn van duizend scholieren, de juryleden van De Inktaap.
Voor de literaire jongerenprijs De Inktaap lezen scholieren van 15 tot en met 18 jaar jaarlijks vier boeken. Drie daarvan wonnen respectievelijk de ECI Literatuurprijs, de Fintro Literatuurpijs en de Libris Literatuur Prijs. Het vierde boek is een Caribische nominatie. De afgelopen maanden lazen en beoordeelden ruim 1.500 leerlingen uit Nederland, Vlaanderen, Suriname, Aruba en Curaçao de vier genomineerde boeken. De Inktaap stimuleert de uitwisseling tussen leerlingen, docenten en scholen in het Nederlandse taalgebied met betrekking tot Nederlandstalige literaire werken.
Voor De Inktaap 2017 waren genomineerd:
Het hout van Jeroen Brouwers (ECI Literatuurprijs 2015)
Fansi’s stilte van Tessa Leuwsha (Caribische nominatie)
Malva van Hagar Peeters (Fintro Literatuurprijs 2016)
Jij zegt het van Connie Palmen (Libris Literatuur Prijs 2016)
De prijs werd uitgereikt tijdens de feestelijke slotdag in deSingel te Antwerpen. Op de slotdag werden de genomineerde auteurs voorgesteld en geïnterviewd door de scholieren. Daarnaast verdedigden de jonge lezers hun keuze in een spannend debat en konden ze deelnemen aan allerlei literaire activiteiten. De fanfare Die Verdammte Spielerei verwelkomde de leerlingen. Stan Lee Cole sloot de slotdag af met een warme, muzikale noot. De presentatie was in handen van Isolde Hallensleben, Oscar Kocken en Marc Verstappen.
De Inktaap is een initiatief van de Taalunie, Canon Cultuurcel van het Departement Onderwijs en het departement Cultuur van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en Stichting Lezen Nederland. De Inktaap wordt uitgevoerd door Villanella enJeugd en Poëzie in Vlaanderen, Passionate Bulkboek in Nederland en de Taalunie in Suriname en op Aruba en Curaçao. Met dank aan Uitgeverij Prometheus, Uitgeverij De Bezige Bij, Uitgeverij Atlas Contact en deSingel.