Casa Valentine, hier mag men spreken over hoogstaand toneel. Dit verhaal is geschreven door Harvey Fierstein, en is gebaseerd op echte gebeurtenissen. Het omvat een tijdspanne van 14:00 uur dat afspeelt in het jaar 1962. Het werd voorgesteld in 2014 op Broadway en werd genomineerd voor vier Tony Awards, waaronder “Best New Play” Wij kregen een Nederlandse  versie te zien vertaald door Nicole Vandenhove. Als dit jaar een toneelprijs moet gegeven worden, dan mogen ze deze voor dit jaar, welverdiend  aan de toneelgroep Streven geven.

De gebeurtenissen spelen zich af  in juni 1962, een klein hotel, genesteld in de Catskills Mountains niet ver van New York, waar George en Rita, op een onopmerkelijke wijze Casa Valentina runnen en zich op een zeer speciale clientèle oriënteren, heteroseksuele mannen die dol zijn op kleden en optreden als vrouwen. Deze mannen  ontsnapten discreet aan hun families om hun weekends veilig door te brengen in hun gekozen vrouwelijke alter ego’s. Casa Valentina geeft je een kijk gebaseerd op echte gebeurtenissen en doordrenkt met het handelsmerk van Fierstein bekroonde schrijver van Kinky Boots, La Cage aux Folles en Newsies, biedt dit ontroerende, inzichtelijke en heerlijk vermakelijke werk een kijkje in de levens van die groep ‘zelfgemaakte vrouwen’ terwijl ze zoeken naar acceptatie en geluk in hun eigen tuin van Eden. Momenten van tederheid en waarheid doorboren regelmatig de hilariteit, terwijl we leren hoe Jonathan voor het eerst zijn vrouwelijke ik Miranda ontmoet.

Wanneer de groep echter de keus krijgt om hun geheime leven met de wereld te delen, moeten zij beslissen of de vrijheid die door de openheid wordt gewonnen, het persoonlijke risico wel waard is.

Het totaalplaatje is zeker de moeite waard, en op een kundige manier neergezet, zeker de moeite van het bekijken waard. Een weetje, De oorspronkelijke titel van dit stuk is “Le Chevalier d’ Eden” dat later bekend werd als “Casa Susanna” maar werd door de schrijver zelf veranderd in “Casa Valentina” een link naar George die in vrouwenkleren gekend is als Valentina.

Auteur: Harvey Fierstein

Regie: Hugo Segers

Cast:

Rita- Rita Schlemper

Georges/Valentina-Wim Lommaert

Isadore/Charlotte-Rob Scheers

Michael/Gloria- Bert Kettermans

Theodore/Terry-Luc Brants

The Judge/Amy-Dirk Scheers

Albert/ Bessie- Bert Daems

Jonathan/Miranda-Sam De Meulder

Eleanora-Ilse Van Hertbruggen

Speeldata:
9 – 10 – 11 mei 2019 om 20.15 uur
12 mei 2019 om 15.00 uur
De deuren openen 45 minuten voor de aanvang van de voorstelling.

Locatie:
Mark Liebrecht Schouwburg

Tickets bestellen:
Klik hier

 

Foto’s en film: Cor Blancke