CAFE DE BEYERD
‘Dit is me een café zeg!’ Een uitspraak van een jurylid dat de Beyerd bezocht voor de Café Top 100-verkiezing 2010. Voor de tweede keer eindigt de Beyerd in deze verkiezing op nummer 1. In 1995 onder leiding van vader Piet en in 2010 lukt het zonen Mikel en Orson opnieuw de eerste positie in caféland te bekleden.
De Beyerd is veel meer dan alléén café. Het is een veelzijdig Horecabedrijf met een familietraditie sinds 1838. Van oudsher heeft het altijd de functie van café gehad, sinds 1992 uitgebreid met een bier- specialiteitenrestaurant en in 2004 met een eigen huisbrouwerij. De Beyerd: ‘Een modern bedrijf met een traditionele uitstraling en een rijke historie !’
Begin jaren zeventig waren nog maar weinig Nederlanders bekend met de rijke Belgische biercultuur. Wilde je een Belgische bierspecialiteit drinken, dan was je genoodzaakt de grens over te steken. Zo ook Piet de Jongh die regelmatig naar België afreisde om daar te genieten van het vorstelijk gerstenat. Voorzichtig probeerde hij ook in zijn eigen café eens een kratje Westmalle of Geuze te slijten.
Met succes kunnen we wel zeggen: veertig jaar later is de Beyerd uitgegroeid tot een internationaal bekend biercafé. Op dit moment serveert de Beyerd zo’n 125 verschillende bierspecialiteiten van de fles en 14 van het vat, waarvan 5 uit eigen brouwerij. Café de Beyerd is van het type ‘Bruin café’. Er komt een gevarieerd publiek dat samen met een vertrouwd gezicht achter de bar zorgt voor de bijzondere Beyerdsfeer. De Beyerd is aangesloten bij de ‘Alliantie van Biertapperijen’. Een vereniging van een 50-tal bijzondere biercafés in Nederland met als belangrijkste gezamenlijke actie het tappen van een uniek ‘Bier van de Maand’.

RESTAURANT DE BEYERD

Sinds 1992 wordt er serieus gekookt in de Beyerd. In het begin voorzichtig de bierkeuken aftastend, maar op dit moment is BIER ook in het restaurant de rode draad. Alle gerechten zijn met bier bereid of hebben iets met bier en/of een brouwerij te maken. In het restaurant zit u werkelijk midden in de brouwerij, en waar smaakt een biertje lekkerder dan naast de koperen ketel waarin het is gebrouwen?
Hier ligt voor ons een nieuwe uitdaging. Bier bij de maaltijd kan zeker zo spannend zijn als een gepast glas wijn. De aantrekkingskracht van bier is dat de smaakvariatie bijna oneindig is, de tradities rijk en de benamingen creatief. Laat u bij ons dus eens verrassen met een zorgvuldig gekozen glas bier bij de maaltijd. U kunt in de Beyerd prima terecht voor lunch en/of diner. In het café serveren wij een kleine lunchkaart met daarop luxe broodjes, sandwiches, warme lunchgerechten, salades en soepen. Diner wordt geserveerd in het restaurant. Onze specialiteiten zijn Nederlandse en Belgische streekgerechten bereid met bier.

BROUWERIJ DE BEYERD

Dat jongensdromen soms werkelijkheid worden, blijkt uit de realisatie van Brouwerij de Beyerd. Hiermee herstelt De Beyerd in 2004 een stukje verloren Bredase traditie. Waar in 1628 aan de Boschstraat brouwerij ‘De Drie Hoefijzers’ werd opgericht, is een kleine 400 jaar later het brouwers-ambacht terug in de straat. ‘Drie Hoefijzers Klassiek’ is dan ook het eerste bier dat hier volgens origineel recept gebrouwen wordt. Naast het Drie Hoefijzers brouwt de Beyerd ook verschillende bieren volgens eigen recept.
De koperen brouwketels en open gistkuipen geven zowel de brouwerij als het hiermee verbonden restaurant een bijzonder nostalgische sfeer. Achter de brouwzaal ligt de lagerkelder die aanzienlijk moderner aandoet.
Wilt u op een bijzondere manier kennismaken met de Beyerd? Dat kan want met dat doel hebben wij voor u onderstaand arrangement samengesteld:
Rondleiding met welkomstbiertje of een Bierproeverijtje met 4 proefglaasjes.
CRB de Beyerd:
Boschstraat 26, 4811GH Breda
C – 076 5214265
R – 076 5220222
info@beyerd.nl
www.beyerd.nl
Foto’s: Ruddy Berghmans