De buurtfietsenstalling in de Wolfstraat breidt volgend jaar uit van 64 naar 172 staanplaatsen. De voormalige buurtbibliotheek op Zurenborg krijgt er 108 plaatsen bij vanwege de grote vraag naar fietsparkeerplaatsen in de buurt. Na de verbouwing is de stalling ook toegankelijk voor bakfietsen.
Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Met buurtfietsenstallingen halen we heel wat fietsen van het openbaar domein. In plaats van fietsen thuis in de gang of tegen de gevel te plaatsen – waar ze de doorgang kunnen belemmeren – kunnen Antwerpenaren gebruikmaken van deze stallingen. Zo kunnen buurtbewoners hun fietsen makkelijk, goedkoop en veilig inpandig stallen.”
Buurtbibliotheek Zurenborg in de Wolfstraat werd in 2011 omgevormd tot een buurtfietsenstalling. Sinds januari 2015 baat Mobiliteit en Parkeren Antwerpen de gelijkvloerse verdieping van het gebouw uit. De fietsenstalling biedt momenteel plaats aan 64 fietsen. Aangezien de wachtlijst voor fietsparkeerplaatsen in de buurt al oploopt tot meer dan 50 wachtenden, is er beslist om ook de eerste verdieping in te richten als fietsenstalling. Zo is er in totaal ruimte beschikbaar voor 172 fietsen. Er komen dus maar liefst 108 plaatsen bij.
Het gebouw wordt midden 2018 tot de betonnen structuur gestript en de 2 niveaus worden verbonden met een nieuwe trap. De trap wordt uitgerust met fietsengoten en een borstelgoot. Het ontwerp voorziet ook in de mogelijkheid om in de toekomst een lift te installeren en maakt het pand toegankelijk voor bakfietsen. Daarnaast wordt er een nieuwe ingang met helling geplaatst en worden de niveauverschillen op de gelijkvloerse verdieping weggewerkt voor gemakkelijke toegang. Ook de gevel wordt gerenoveerd waardoor het uitzicht van het hoekpand erop vooruit gaat.
De stad is nu alvast op zoek naar een tijdelijke vervanglocatie om de fietsen van abonnementhouders te stallen tijdens de werken die in 2018 plaatsvinden.
Schetsontwerp van de toekomstige fietsparking in de Wolfstraat.