De Buitenspeeldag in 2020 hebben we vorig jaar jammer genoeg moeten schrappen door de toen beginnende corona-pandemie. De editie van 2021 gaat wel door, maar het zal geen jaar worden zoals alle andere. De uitdaging blijft om in corona-tijden activiteiten te organiseren.

Het is moeilijk om te voorspellen wat de corona-situatie in april juist zal zijn. Al kunnen we er wel vanuit gaan dat er nog restricties en beperkingen zullen zijn. Het kan natuurlijk dat er tegen de Buitenspeeldag enkele versoepelingen doorgevoerd worden. Maar dit is nog volledig koffiedik kijken en daarom raden we aan om verschillende pistes uit te werken. Concrete ideeën en inspiratie kan je verder naar beneden lezen.

HUIDIGE SITUATIE
De maatregelen op deze pagina werden voor het laatst geüpdatet op donderdag 27/01/2021 om 13h00
Activiteiten op de Buitenspeeldag zullen in kleine groepen moeten doorgaan om de maatregelen zo rigoureus mogelijk na te lezen. Met de huidige aangekondigde maatregelen kunnen activiteiten voor de Buitenspeeldag doorgaan voor zowel kinderen onder als boven de 12 jaar.

Voor georganiseerd jeugdaanbod voor kinderen tot 12 jaar geldt dat ze (buiten de krokusvakantie) in groepen van max. 10 mogen samen komen zonder dat er fysieke afstand tussen de deelnemers moet zijn. Begeleiders tellen deze keer niet mee voor deze groepen van 10. Voor begeleiding blijft de regel gelden dat ze ten alle tijden een mondmasker moeten dragen. Voor jongeren tussen de 12 en 18 geldt dat ze, binnen georganiseerd jeugdaanbod, ook in groepen van max. 10 personen mogen samenkomen. Ook hier telt de begeleiding niet mee. Buitenactiviteiten zijn verplicht en activiteiten met intens fysiek contact zijn uit den boze. Voor zowel de begeleiding als de jongeren geldt de mondmaskerplicht.

Daarbovenop geldt de sterke aanbeveling aan ouders, voogden, .. om samen met hun kinderen 1 buitenschoolse activiteit te kiezen per week. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de ouders, niet bij de organisator van de activiteit. Gezinnen moeten dus de Buitenspeeldag kiezen als activiteit voor die week.
Bekijk zeker wat in jouw provincie, regio of gemeente eventueel bijkomende regels zijn. 

Wat raden we verder aan voor de Buitenspeeldag?
Focus op meer kleinschalige en verspreidde activiteiten, eerder dan één groot, centraal evenement waar je iedereen samenbrengt.
Probeer kinderen te laten spelen in hun eigen omgeving en publieke ruimte
We raden aan groepen van kinderen op één locatie te houden en ze niet door te schuiven tussen locaties.
Organiseer je activiteiten op verschillende locaties en wil je dat kinderen op meerdere plekken kunnen spelen? Hou rekening met het feit dat kinderen in bubbels van max. 10 moeten blijven en deze bubbels over de verschillende locaties dan consistent blijven. Laat ze niet individueel van locatie naar locatie gaan. Denk daarbij ook aan het reinigen van materiaal en de ruimte als er een nieuwe groep aankomt!

Probeer zoveel mogelijk activiteiten buiten te laten doorgaan
Verspreid je materiaal zoveel mogelijk over de verschillende groepen per locatie. Dit geldt voor sportmateriaal, muziekinstrumenten, verkleedmateriaal, materiaalkoffers, knutselgerief, klimgerief enz. Gebruik je toch hetzelfde materiaal over groepen heen? Vergeet dan niet zo grondig mogelijk te reinigen. Of wacht minstens 3 uur voor je het doorgeeft. 
Werk dit jaar met inschrijvingen of registraties om de grootte van de bubbels te controleren en voor eventuele contact tracing. Je kan altijd een deel van de plaatsen vrij houden, voor kinderen die niet zijn ingeschreven.
Denk op voorhand goed na over het logistieke luik: wat doe je met ouders die hun kinderen brengen en normaal blijven rond hangen? Dit jaar is dit allemaal niet mogelijk en is er een vloeiend systeem nodig om een verstopping te vermijden. 

Foto: www.bataljong.be