Op 16 en 17 november brengen Brussels Philharmonic en Ictus een unieke en edgy nightlife experience in Brugge en Antwerpen. Het publiek neemt samen met de musici plaats op het podium en vanaf dan worden alle traditionele regels over concertbeleving overboord gegooid. Want wanneer Brussels Philharmonic en Ictus samensmelten, explodeert de scène. Met een turntablist, psychedelische beats en diverse orkestopstellingen nemen ze het publiek mee op een muzikale trip die alles behalve alledaags is. Dit unieke concert brengt bovendien de Belgische première van Scenes for Turntables and Orchestra, en nodigt een avontuurlijk publiek uit dat zich wil laten onderdompelen in het onverwachte met deze drie unieke performances.
RECHT UIT HET LABORATORIUM 
Met Ilan Volkov als vaste gastdirigent voor het hedendaagse repertoire en Ictus als partner in crime trok Brussels Philharmonic het laboratorium in, om met een bijzonder project weer naar buiten te komen. Forces in Motion belooft een edgy ervaring vol verwondering in een niet alledaagse setting. Ilan Volkov trekt zowel de musici van Brussels Philharmonic als het publiek uit de comfortzone en zorgt dat iedereen meelift op de creativiteit en impulsiviteit die op het podium ontstaat.
DRIE UNIEKE PERFORMANCES 
Het programma is een onnavolgbare triptiek die het publiek meeneemt in een compleet andere dimensie.
  • Met draaitafels en elektronica verrijken Mariam Rezaei en Matthew Shlomowitz het symfonische palet: Scenes for Turntables and Orchestra is een gloednieuw werk, dat hier zijn Belgische première krijgt.
  • Anthony Braxton schrijft al meer dan 50 jaar werken voor Creative Orchestra. Zijn eigenzinnige blend van avant-garde en big band sleurt het publiek nog steeds mee als in een razendsnelle achtervolging door veel te smalle straten.
  • In Diamonds ontmantelt Alvin Lucier ‘het orkest’ en laat hij de musici improviseren – wat overblijft is een hallucinerende luistertrip waarbij de klank zelf op de voorgrond treedt.
Dirigent Ilan Volkov: “De drie performances zijn zeer verschillend, het zijn drie andere benaderingen van hoe nieuwe muziek kan zijn. Het feit dat we ze allemaal samenvoegen, zal een opwindend en onverwacht concert creëren dat het publiek zal fascineren.”
Kobe Van Cauwenberghe van Ictus: “Zowel het publiek als de uitvoerders zijn als “friendly experiencers”, aldus Braxton. Het wordt beleven, genieten, ontmoeten en ontwaken. De interactie tussen de muzikanten kan alle kanten uitgaan. Improvisatie voor orkestmusici zit niet in hun comfortzone. Forces in Motion zal nog lang nazinderen in Brugge en Antwerpen.”
OVER BRUSSELS PHILHARMONIC
De wereld heeft symfonische muziek nodig. En symfonische muziek heeft de wereld nodig.” Dat is de overtuiging van Brussels Philharmonic. Als symfonisch orkest, opgericht in 1935 onder de vleugels van de Belgische openbare omroep, zit het in ons DNA om de symfonische wereld maximaal te ontsluiten. Dat doet het orkest vanuit de historische Studio 4 van Flagey in Brussel, met ervaren dirigent en muziekdirecteur Kazushi Ono. De internationale uitstraling van het orkest toont zich in de opgebouwde reputatie voor het opnemen van soundtracks (waaronder de Oscar-winnende muziek voor ‘The Artist’), de vele succesvolle opnames voor labels waaronder Deutsche Grammophon, en de ambitieuze projecten op gerenommeerde podia wereldwijd (Carnegie Hall New York, Philharmonie de Paris, Musikverein Wien, Grosses Festspielhaus Salzburg, Cadogan Hall London). Brussels Philharmonic is een instelling van de Vlaamse Gemeenschap.