Kampioenschap Oestersteken 2019 te Bruinisse

Maandag 16 september heeft in Brasserie “De Vluchthaven” te Bruinisse voor de zevende keer het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken plaatsgevonden. Krijn Verwijs Yerseke B.V. (leverancier van Premier schaal- en schelpdieren) en Brasserie de Vluchthaven organiseren gezamenlijk het Nederlands kampioen oestersteken.

De jury heeft de deelnemers beoordeeld op het openen van de oesters. Zo waren er pluspunten te verdienen wanneer de oester volledig geopend en consumptie gereed was. Wanneer het oestervlees beschadigd was of er gruis/schilfers achtergebleven waren of de oester hing nog vast, ontving de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten was de snelste tijd doorslaggevend. De kandidaten moesten in de eerste ronde in zo een kort mogelijke tijd 30 stuks Platte Grevelingen Oesters op correcte wijze weten te openen.

Van de twaalf aangemelde deelnemers, werd uiteindelijk na verschillende rondes wederom Joost Deurloo voor de derde keer op een rij en vier keer in totaal Nederlands Kampioen van het Premier Kampioenschap Oestersteken. De tweede plaats was voor Jeroen Hoep (van Bij Petit) en op de derde plaats eindigde Henri de Vos (van Chris Culinair).

Deze wedstrijd is de Nederlandse voorronde voor het wereldkampioenschap Oestersteken dat op zaterdag 28 september tijdens het Ierse Galway International Oyster Festival zal gaan plaatsvinden.

Wereldwijd zijn er twee organisaties die zich bezig houden met het wereldkampioenschap oestersteken. Dat zijn Oyster Opening World Cup in Malmö (Zweden) en die van Galway International Oyster Festival (Ierland). In Zweden wordt dit evenement pas in de laatste acht jaar georganiseerd. Daarentegen bestaat Galway dit jaar voor de 65ste keer en heeft daarmee de grootste prestige.

 

Snorkelen boven de Oesterbanken en het boven halen van de platte Oesters.

 

De platte oester kan alleen maar groeien in zuiver zeewater. Hier in Bruinisse zijn verschillende inhammen met oesterbanken. Het milieu waar iedereen nu probeert goed aan te doen, heeft ook zijn invloed hier op de oesterkwekerijen. Door de Deltawerken die dan weer goed zijn om overstromingen tegen te houden, zijn er in deze baaien een stilstaand water ontstaan. Nu met het extreem warm klimaat die we de laatste tijden hebben gehad, krijgen we verschillende waterlagen, boven zeer warm, onder zeer koud, tussenin een laag met een temperatuur die deze twee lagen van elkaar scheiden. Met als euvel dat men geen stroming krijgt van zuurstof in dit water gedeelte en dat alle levende organismen sterven. Onze dappere snorkelaars konden ook zien wat er op deze bodem gaande is. Er zou al jaren iets moeten aan gedaan worden. Zoals altijd komen deze beslissingen te laat en begint men er nu over na te denken om een bres in de zeedijk te maken zodat het water hier terug een stroming kan krijgen.  Zo kan de kweek van de platte oesters terug optimaal gebeuren. De platte oesters zijn nu zo duur omdat dat deze zeer gering groeien, weten dat deze oesters 3 jaar moeten groeien, in dit milieu.

 

Een ander euvel is ook de omringende landbouw die in gedrang komen met het zoete water. Zoet water naar zoutwater geen enkel probleem, maar zout water in zoet water schept vele problemen voor de landbouw en niet iedereen is bereid om zeewierlandbouw te ondernemen .

Laat ons hopen dat er vlug een oplossing komt, want zo kan het echt niet verder, zuurstof is zeer noodzakelijk. Volgens gesprekken die we hoorden van de ‘Diehards’ zou het nog een jaar kunnen duren voor er hier aan gewerkt kan worden.

Al bij al hebben diegene die snorkelden een mooie ervaring gehad en wij op de boot hebben lekkere oesters mogen proeven.