Ton Lemaire, die al veelvuldig schreef over natuur en landschap, verkent in Bomen en bossen de rijke wereld van het geboomte. Hij is een inspirerende gids op zowel botanische, geografische alsook cultuurhistorische wandelingen. Zijn mooi geïllustreerde boek is een uitvoerige ode aan boom en bos, in een periode waarin we ons weer realiseren dat er zonder het luisterrijke gezelschap van bomen voor de mensheid geen leefbare toekomst op aarde mogelijk is.

Bomen en bossen sluit aan bij de groeiende belangstelling voor geboomte: het besef dat bomen essentieel zijn in de vergroening van onze wereld lijkt steeds meer door te dringen. Oude en opvallende bomen worden beschermd, de grote ontbossingen overal ter wereld vinden we zorgwekkend en we zijn geschokt door de enorme bosbranden. We beseffen steeds meer hoe belangrijk bos en bomen zijn voor de opslag van CO2, voor het klimaat en om erosie en verwoestijning tegen te gaan. Bovendien kunnen we genieten van de schoonheid van een boom en van de schaduw en de frisse lucht van een bos.

Ton Lemaire is antropoloog en filosoof. In 1970 verscheen “Filosofie van het landschap”, in de jaren daarna volgde vele boeken, onder meer “Op de vleugels van een ezel”, “De val van Prometheus”, “Onder dieren” en “Met lichte tred”.

In 2021 werd aan Lemaire de Groeneveldprijs toegekend vanwege zijn inzet voor het debat over natuur en landschap in Nederland.

Titel: Bomen en bossen

Bondgenoten voor een leefbare aarde

Auteur: Ton Lemaire

Uitgeverij: Ambo / Anthos

ISBN: 9789026365430

Thema: Fauna en flora

Prijs: € 24,99