Deurne heeft een rijk verleden van wielrenners, wielerclubs en koersen. Met het boek ‘Roem, hoop en tegenslag’ komt die geschiedenis weer helemaal tot leven.

Op het einde van de 19de eeuw werd het wielrennen razend populair, ook in Deurne. De Lloyd Cycle Club verzamelde fietsende enthousiastelingen en organiseerde verschillende wedstrijden. Vanaf dan liet Deurne de wielersport nooit meer los.

In de jaren 30 van de vorige eeuw had Deurne met de Ter Rivierenwielerbaan een eigen velodroom.

Deurne kende ook een aantal wielercafés, zoals het vroegere café van de familie Tubbax. Uit die familie stamden niet alleen enkele pioniers van het Deurnse wielrennen. Karel Tubbax lanceerde ook zijn eigen fietsenmerk: Zwarte Leeuw.

​Het oudste café van Deurne was ook een wielercafé. In 1868 opende café De Veldduif de deuren. Het was al die tijd de thuishaven van de familie Huyskens. Deze wielerminnende familie bracht verschillende profrenners voort. In het begin van de twintigste eeuw behoorden broers Gustaaf en Alfons Huyskens tot de Deurnse wielerpioniers. Ze waren actief in de tijd van Karel Verbist, een bekende pistier.

Verschillende grote wielrenners kwamen uit Deurne. Sommigen onder hen werden zelfs wereldkampioen. Maar ook minder bekende Deurnenaars bouwden als wielrenner mee aan de rijke wielergeschiedenis.

Het boek kost 20 euro en je kan het vanaf 1 mei 2021 kopen in verschillende winkels:
Rijwielen Smets, Cogelsplein 7-9, Deurne 
Stadswinkel, Grote Markt 11-13, Antwerpen 
Online: webshop.antwerpen.be

Naar aanleiding van het nieuwe boek ‘Roem, hoop en tegenslag’, brengt district Deurne in het straatbeeld ode aan vijf Deurnse wielerhelden. Stap op je fiets en ontdek deze kampioenen!

“Met dit boek heeft Matthias Van Milders een mooi overzicht geschreven van het wielrennen in Deurne. Met de vele anecdotes en talrijke foto’s vindt elke rechtgeaarde wielerliefhebber zijn gading. Een overzichtelijk en volledig naslagwerk dat niet kan en mag ontbreken in elke bibliotheek! Een aanrader en must!”