Deze bloemkoolgratin uit het boek The Radiant Table van Morgane Van Marcke bij Borgerhoff & Lamberigts doet auteur Morgane meteen terugdenken aan de allerlekkerste bloemkool in kaassaus van haar oma! De nostalgie gaf haar een duwtje in de rug om haar recept in een nieuw jasje te stoppen door alleen gezonde ingrediënten te gebruiken.

INGREDIËNTEN VOOR 5 personen

1
witte ui
2 teentjes
look
500 ml
ongezoete amandelmelk
150 g
cashewnoten
2 el
maïszetmeel
1 el
groentebouillonpasta
1 tl
uipoeder
1/2 tl
zeezout

nootmuskaat

peper
2 el
edelgistvlokken
1
bloemkool
5 el
parmezaan
handvol
peterselie

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Leg de bloemkoolroosjes in een ovenschaal. 
Maak de kaassaus. Verwarm de olijfolie op een middelhoog vuur en stoof de ui en de look glazig. Doe de ui en de look met de rest van de ingrediënten voor de kaassaus in de blender en pulseer tot je een romige, gladde saus krijgt. 
Giet de saus over de bloemkoolroosjes, werk af met de vegan parmezaan en bak 45 min af tot de roosjes zacht zijn. 
Serveer met fijngehakte peterselie.

TIP VAN DE REDACTIE
Bewaar 3 dagen in een afgesloten pot in de koelkast. 

Foto: www.ambiance.be