Alle wegen leiden naar… thee. Of toch in het geval van Bistro Chadō in Antwerpen. Chadō betekent letterlijk ‘de weg van de thee’ en het is zeker die weg die eigenaars Jef Scheers en Chu Lee opwandelen. In hun zaak, net buiten het centrum van Antwerpen, combineren ze een uniek theeaanbod in de vorm van pure thee, blends én skincare met daarnaast een aanvullende bistro waarin een gezonde en pure filosofie als rode draad centraal staat.
Wie binnenwandelt in Bistro Chadō op de Mechelsesteenweg wordt meteen overvallen door een gevoel van rust. Het suggestiebord lokt je naar binnen, het gevoel van rust verleidt je om aan een tafeltje plaats te nemen. Dat doe je vanachter in de gezellige stadstuin, in de opvallende lounge achter het theewinkelgedeelte of vooraan aan de straatkant.

Op het suggestiebord dat je naar binnenlokt? Een gezonde keuken. Aziatisch geïnspireerd met de nodige Belgische toets. “We serveren geen uitsluitend Aziatische keuken”, licht eigenaar Jef Scheers nadrukkelijk toe. “De gerechten hebben een Aziatische toets en we mengen verschillende indrukken door elkaar. Vroeger hadden we een brasserie met een volledig Belgische kaart. Het was tijd voor iets nieuws. We beschouwen onszelf als een gastro-pub. Een plaats waar je casual kan komen eten, maar evengoed uitgebreid en chic kan tafelen wanneer je dat wil. Alles op onze kaart is bovendien vers en puur. Het gezondheidsaspect primeert in elk opzicht.”

Van puur tot blends en skincare
Die gezondheidsfilosofie komt zeker tot uiting in het eten, maar eveneens in de aparte theewinkel die ze in Bistro Chado huisvesten. Zowel online als offline shop je er de meest exclusieve theeën. Voor ieder wat wils: pure witte, groene of zwarte thee, of de meest originele blends op basis van jackfruit of pure hibiscussmaken. “Daarnaast bieden we ook skincareproducten aan waar thee in verwerkt zit en thee-accessoires. Op die manier willen we al onze theekennis doorgeven en vooral: we willen laten zien hoe gezond thee eigenlijk wel is. Op alle vlakken”, aldus Jef. “Verder willen we de mensen weghouden van de zakjescultuur op vlak van thee”, vervolgt Chu. Als theesommelier is zij de thee-experte van het huis.

Thee- en foodpairing
De bistro en de theeshop liggen mooi in elkaars verlengde. Ook op de menukaart van de bistro vind je thee verwerkt in de gerechten terug. “We bieden de thee zowel los aan, als in onze gerechten”, vertelt Jef trots. “Op onze huidige seizoenskaart staat bijvoorbeeld een chai curry. Daarin combineren we limoengras met chaikruiden. Onze catch of the day is een verse vis die we wekelijks binnenkrijgen. Die stomen we met gember en in plaats van dan af te werken met lente-ui, serveren we die met oolong thee. Dat thee-aspect komt in alles terug. We willen die smaken actief combineren en laten zien dat het heus niet altijd wijn moet zijn bij een gerecht. Thee en foodpairing is eveneens een gouden duo.”
Waar je nu vooral nog van die theegerechten komt smullen in hun gastro-pub, is het de bedoeling op lange termijn ook workshops aan te bieden waarin je zelf die aspecten van het thee- en foodpairen onder de knie krijgt. “Met corona was dat nu eventjes moeilijk. Naar de toekomst toe is het wel de bedoeling om die draad opnieuw op te pikken en onze theekennis nog meer door te geven aan het publiek, naast via de gerechtjes alleen.”

Nieuwe smaken
Nieuwe smaken ontdekken doe je dus in Bistro Chado. Naast exclusieve theeën, werken ze ook met speciale kruiden. “Puur op basis van smaak werken we met kruiden die je hier niet altijd terugvindt. Zo hebben we bijvoorbeeld huacatay uit Zuid-Amerika, een heel citrusachtig kruid. Iets dat perfect pairt met typisch Aziatische kruiden zoals citroengras en al die zaken. In mocktails of in thee smaakt dat evengoed af. We ontdekken als zelf op basis van smaak. Elk smaak in ons aanbod moet kloppen. Van het bord tot in het theeglas. Elk seizoen kijken we dan wat we ter beschikking hebben om opnieuw mee aan de slag te gaan. Maar één ding is zeker: de theefilosofie is altijd ons uitgangspunt.”

Bistro Chado
Mechelsesteenweg 9
2018 Antwerpen

Tekst: Elise Coppens

Foto: www.ambiance.be