Op 26 april lanceren KBR, vzw Kunstberg, Brasserie de la Senne en Het Goudblommeke in Papier een nieuw witbier, gebaseerd op een recept uit de tijd van Bruegel: Pier den Drol.
Traditioneel bier met moderne toets
Brasserie de la Senne brouwt het bier op de traditionele manier: ongefilterd, niet-gepasteuriseerd, vrij van additieven en enkel met ingrediënten van de hoogste kwaliteit. Het is zowel in fles als op vat beschikbaar. Het bier werd vernoemd naar de kunstenaar Pieter Bruegel. Karel Van Mander beschreef hem in zijn ‘schilder-boeck’ uit 1604 als Pier den Drol, omdat hij veel spokerijen en drollen maakte. Met deze drollen worden zijn drolerieën of satirische werken bedoeld. De bijnaam Pier den Drol betekent dan ookgrappenmaker en het etiket van het bier ‘Pier den Drol’ is een compilatie van allerlei humoristische kwinkslagen naar werken van de 16de-eeuwse kunstenaar. Hoewel het bier wordt gelanceerd ter gelegenheid van het Bruegeljaar, neemt Brasserie de la Senne het op in haar aanbod van vaste bieren. Pier den Drol zal dus ook na 2019 nog te vinden zijn in cafés.

Feestelijke lancering
Op 26 april 2019 is heel Brussel welkom om deze hedendaagse interpretatie van een 16de-eeuws bier te komen proeven op het terras van KBR, een bijzondere locatie in het hart van de stad. Tijdens dit exclusief afterworkfeestje genieten de gasten naast de bierlancering ook nog van mini-optredens van Jaune Toujoursen een bierpairing met kaas gewassen met ‘Pier den Drol’. Het bier wordt officieel ingeklonken om 17.30 uur. Pier den Drol, een creatie van Brasserie de la Senne, is een moderne interpretatie van de oude Brabantse bieren. Het is een witbier op basis van tarwe die wordt geteeld in Vlaams-Brabant, op 15 kilometer van de brouwerij, en op smaak wordt gebracht met oude variëteiten van traditionele Belgische hop die aan het bier toetsen van bloemen en kruiden verlenen. Dit zeer verfrissende bier heeft een alcoholpercentage van 5,2%. – Yvan De Baets (Brasserie de la Senne)
De locatie
Het evenement is het eerste (en meteen het laatste) feestje tijdens de grote infrastructuurwerken in KBR om de toegankelijkheid, het onthaal en de circulatie van bezoekers en de tentoonstelling van haar prachtige collecties te verbeteren. De Nassaukapel en omliggende ruimtes worden vanaf eind april verbouwd tot een museum, het Paleis van Karel van Lotharingen wordt aangepakt zodat er tijdelijke tentoonstellingen kunnen plaatsvinden en tot slot wordt ook de ingang verbouwd. Op 15 oktober opent de tentoonstelling ‘The World of Bruegel in Black and White’in de vernieuwde tentoonstellingsruimte van KBR. Deze tentoonstelling neemt bezoekers mee naar de imaginaire wereld van het geniale tekenwonder dat Bruegel was. Bezoekers zullen de Bruegelprenten van heel dichtbij kunnen bewonderen.

Organisatie
De bierlancering kadert in het Bruegeljaar 2019 en is een initiatief van KBR, vzw Kunstberg, Brasserie de la Senne en Het Goudblommeke in Papier. Met de steun van: De Belgische Overheid, Toerisme Vlaanderen, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Regie der Gebouwen, Fonds Baillet Latour en de Nationale Loterij.
Praktisch
Deuren open: 17.00 uur
Officiële voorstelling Pier den Drol: 17.30 uur
Optredens Jaune Toujours: 17.40, 19.30 en 21.30 uur
Waar? KBR, Keizerslaan 2, 1000 Brussel (5de verdieping)
Tickets zijn ter plaatse verkrijgbaar of via www.kbr.be. De plaatsen zijn beperkt.


24,04,2019