Noedels hoeven niet altijd uit een pakje te komen, dat laat Emma de Thouars je in haar kookboek Amazing Asia zien. Deze biang biang noedels met lamsvlees en komijn maakt je maag warm en je humeur goed. ©Amazing Asia – Emma de Thouars – Nijgh & van Ditmar €29,99.

INGREDIËNTEN VOOR 4 personen

1 teen
knoflook

zout
2 el
chili-olie
1 tl
kristalsuiker
1 el
rijstazijn
1 el
shaoxing rijstwijn

neutrale olie
2
bosuien
3 cm
gember
1/2
rode ui
200 g
tarwebloem
1/2 tl
sesamolie
1 el
donkere sojasaus

lichte sojasaus
1/4 tl
witte peperkorrels
1/2 tl
szechuanpeperbollen
1/2 tl
korianderzaad
1 tl
komijnzaad
200 g
lamsnek

BEREIDING

Doe de bloem samen met 100 ml water en een snuf zout in de kom van een standmixer en kneed het met de deeghaak voor 5 tot 10 minuten tot een soepel deeg. Maak er een bal van en verdeel die bal in 4 delen. Rol elk deel uit tot een rol van circa 10 cm. Doe in een kom, meng met 2 tot 3 el neutrale olie en zorg dat het deeg aan alle kanten goed bedekt is met olie. Laat 2 tot 3 uur rusten. 
Snijd ondertussen de lamsnek in dunne plakjes en doe in een mengkom. Verhit een koekenpan op halfhoog vuur en rooster hierin het komijnzaad, korianderzaad, de szechuanpeper en witte peperkorrels. Maal fijn in een vijzel of kruidenmolen. Doe samen met de rest van de ingrediënten bij het vlees, roer goed door en laat in de koelkast marineren. 

Pel en snipper de knoflook en ui, hak de gember fijn. Snijd het wit van de bosui in dunne ringetjes en het groen in stukken van 5 cm. Verhit 2 el neutrale olie in een wok of koekenpan en fruit daarin de knoflook, rode ui, gember en het bosuiwit 1 tot 2 min. Voeg het lamsvlees toe en bak 30 tot 60 seconden tot het vlees aan de buitenkant helemaal bruin is gekleurd. Voeg de sojasaus, Shaoxing rijstwijn, rijstazijn, kristalsuiker, chili-olie en het bosuigroen toe. 

Smeer een schone bakplaat en je werkvlak heel dun in met neutrale olie. Breng een pan met ruim gezouten water aan de kook. Pak een stuk deeg en rol dit uit tot ongeveer 8 bij 15 cm (met de lange kant naar je toe). Pak een eetstokje en druk dit in het midden (over de lengte) van het deeg zodat er een deuk in ontstaat. Pak het deeg over de hele breedte van de uiteinden, trek zachtjes aan de uiteinden terwijl je met het deeg op het werkblad slaat. Sla het zo’n 10 keer, tot het deeg ongeveer een meter lang is. 

Pak de noedel in het middel vast en scheur het voorzichtig kapot op de plek waar de deuk van het stokje zit. Trek de noedels vanuit het midden langzaam uit elkaar, je kunt de noedels nu breken of het rondje aan elkaar laten. Laat meteen in het kokende water glijden en kook circa 1 minuut. Herhaal met de rest van de noedels. Als het goed is, heb je elke keer precies een noedel getrokken als de andere klaar is met koken. Verdeel de noedels en het lamsvlees over de kommen en roer goed door. 
Foto: www.ambiance.be