Door de huidige coronamaatregelen zullen de Antwerpse Bevrijdingsfeesten niet in hun traditionele vorm kunnen doorgaan tijdens het weekend van 5 en 6 september. De stad werkte een alternatief uit: een sfeervol tv-programma op ATV met muziek en reportages, aangevuld met een korte documentairefilm. Bovendien start het MAS vanaf dit weekend met een grote verzamelactie voor objecten uit WOII.
 
Omwille van de geldende richtlijnen zijn de Bevrijdingsfeesten in hun klassieke vorm dit jaar jammer genoeg onmogelijk in Antwerpen. Daarom is een alternatief programma voorzien.
 
Televisieprogramma
De stad biedt met ‘Antwerpen Bevrijd’ een uitzonderlijk tv-programma aan, waarin de kijker toch de sfeer van de Bevrijding kan ervaren, op het kleine scherm en in de eigen bubbel.
 
Vijf Vlaamse topartiesten coveren speciaal voor de gelegenheid een lied uit de oorlogsjaren. Ze zingen vanuit de pittoreske setting van kasteel Den Brandt. Ondersteund door een achtkoppige liveband inclusief blazers roepen Stan Van Samang, Bart Kaëll, Gunther Neefs, The Starlings en #LikeMe de tijd van toen helemaal terug op. Tussen de nummers door zijn er korte videofragmenten te zien over historisch belangrijke locaties, en enkele langere speciale reportages. Daarin laten een aantal artiesten zich uitdossen zoals in de jaren ’40 gebruikelijk was, of proeven ze gerechten uit die tijd. Het programma wordt uitgezonden op ATV op zaterdag 5 september om 21 en 23 uur, en op zondag 6 september in de lus van 15.30 tot 18.30 uur.
 
Bovendien liet de stad een korte documentairefilm maken over de Bevrijding van Antwerpen. Hij toont hoe de vreugde al snel omsloeg in angst voor de bommenterreur, in honger door voedseltekorten en in bezorgdheid over wie nog steeds niet teruggekeerd was uit de kampen. Die komt aanvullend op ‘Antwerpen Bevrijd’ op televisie, en op www.antwerpenherdenkt.be. 
 
Oproep MAS
Het MAS werkt aan een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen, die focust op de persoonlijke beleving van alle stadsbewoners in die zware periode.
Daarom doet het museum nu een oproep aan alle Antwerpenaren om foto’s en filmpjes, documenten, brieven, dagboeken,… over de oorlog binnen te brengen. Ook herinneringen en verhalen over die objecten of die periode zijn relevant. Het MAS zal al dit erfgoed registreren en mogelijk later gebruiken in de expo (in 2023) of permanent bewaren als het om een schenking gaat.
 
De aftrap van deze verzamelactie wordt gegeven op de zondag van het Bevrijdingsweekend, 6 september, in het MAS zelf. Dan kunnen mensen langskomen met hun oorlogsobjecten, weliswaar enkel na het maken van een afspraak.
 
Ronde door de districten
Nadien reist het MAS-team mee met de expo ‘Vreugde en verdriet’ van het Vredescentrum, die in een pop-upversie een jaar lang alle districten aandoet. Ze start in september 2020 in Ekeren en eindigt in september 2021 in Hoboken, waarbij het MAS vanaf oktober telkens registratiedagen organiseert. Ook op die dagen kan iedereen zijn oorlogserfgoed komen tonen en toelichten.
 
Praktisch
·         www.antwerpenherdenkt.be
·         Alle informatie en de data van alle registratiedagen zijn terug te vinden via www.mas.be/OproepWOII.  
·         Oorlogserfgoed komen tonen en toelichten kan enkel na een afspraak per mail via mas@antwerpen.be of telefonisch op 03 338 44 00 (van dinsdag tot en met zondag, van 10 tot 17 uur).
·         Bij de pop-upexpo ‘Vreugde en verdriet’ hoort ook een gratis aanbod herinneringseducatie voor alle Antwerpse scholen. Alle info op www.vredescentrum.be.
·         Op vrijdagavond 4 september organiseert het MAS een online dubbelinterview met Koen Palinckx en Pieter Serrien over de V-bommenterreur in Antwerpen. Inschrijven kan via www.mas.be.  
 
Voor het registratieproject werkt het MAS samen met het Vredescentrum en met de districten. Deze oproep en de tentoonstelling passen in het kader van Antwerpen Herdenkt. Het MAS bouwt verder op eerdere onderzoeks- en inzamelprojecten en kan rekenen op de samenwerking met erfgoedpartners, academische partners en gemeenschappen.

Foto: www.antwerpenherdenkt.be / www.mas.be