Berrefonds vzw organiseert samen met het Expertisecentrum Zorgstroom aan de Karel de Grote Hogeschool (KdG) een studiedag voor hulpverleners die beroepshalve betrokken zijn bij het verlies van een kind. Dat deze dag bestemd is voor professionals van verschillende disciplines, is een primeur.
 
“We namen het initiatief voor deze studiedag ‘Rouwpraat’ omdat we voelen dat er veel vragen leven bij zorgprofessionals”, vertelt Christine Vandenhole, founder en directeur van het Berrefonds. “Elke hulpverlener komt vroeg of laat wel in contact met gezinnen die een kind verliezen en velen vragen zich dan af: hoe kunnen we echt helpen? Wat zeggen we best? Welke instanties bestaan er en hoe kunnen we complementair werken?”
 
Daarom besloten Berrefonds vzw en het Expertisecentrum Zorgstroom van KdG om hun krachten te bundelen en samen invulling te geven aan deze studiedag. Het Berrefonds is bij de meeste hulpverleners bekend dankzij de Koesterkoffers die verdeeld worden via verschillende samenwerkingspartners. Toch is dit maar een klein onderdeel van de werking van deze warme vzw.
 
Christine Vandenhole: “Veel ouders en hun familie en vrienden vinden binnen ons ruime aanbod een warme thuishaven waar erkenning en herkenning is voor hun verdriet. Mede door lotgenotencontact en het kunnen meebouwen aan allerlei projecten vinden zij een enorme veerkracht die op termijn weer hoopvol naar de toekomst doet kijken.”
 
Het Expertisecentrum van KdG en het Berrefonds brengen op hun studiedag – die in een mum van tijd volzet was – 350 vroedvrouwen, verpleegkundigen, artsen, rouwtherapeuten, kinderconsulenten, sociaal werkers, begrafenisondernemers, slachtofferbejegenaars, CAW medewerkers, gezinsbegeleiders … samen en geven hen via workshops en lezingen nieuwe inzichten en praktische handvaten mee. Ook getuigenissen van ouders krijgen een belangrijke plaats op deze unieke studiedag.
 
“We willen professionals informeren en laten kennismaken met elkaar”, zegt Nina Geuens, hoofd Expertisecentrum Zorgstroom. “Wederzijdse steun ervaren van collega’s in een veilige omgeving en goed, multidisciplinair teamwerk kunnen namelijk de kwaliteit van zorg bevorderen. Ook persoonlijk contact met en ondersteuning van de naasten van het overleden kindje kunnen veel voldoening geven en versterkend werken in je rol als hulpverlener … Zo bouwen we samen verder aan goede zorg voor gezinnen en families die een kindje moeten missen.”
 
Alle deelnemers aan de studiedag krijgen na afloop een exemplaar van ‘Het rouwt in jou’, het eerlijk hulpboek bij het verlies van een kind dat begin oktober verscheen. In dit bijzondere boek bundelt Christine Vandenhole al haar expertise en inzichten na tien jaar Berrefonds en schreef ze het boek dat ze zelf graag had gelezen twaalf jaar geleden.

Wanneer
Dinsdag 29 oktober 2019 van 8.30 tot 17 u.
Waar
De studiedag zal plaatsvinden op campus Zuid van de Karel de Grote Hogeschool (Brusselstraat 45, 2018 Antwerpen).