4 februari is de naamdag van Sint Veronica, de patroonheilige van de fotografie. Lang voor de tijd van analoge en digitale fotografie was zij de eerste die een afdruk nam met het zweet van Jezus op een doek.
Elk jaar organiseert de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen rond haar verjaardag een Feest van de Fotografie. Daar worden de beroepsfotografen die het afgelopen jaar een Europees label behaalden of een internationale award behaalden gelauwerd om hun prestaties van het afgelopen jaar. Ook dit jaar kregen weer verschillende fotografen een podiumplaats onder het applaus van een honderdtal fotografen.

In de European Photographer of the Year waren de Belgische fotografen goed vertegenwoordigd met maar liefst 9 finalisten, waarvan één bronzen, één zilveren en één gouden awardwinnaar.
Er waren ook 11 fotografen die een prestigieus kwaliteitslabel ontvingen. Dit kwaliteitslabel gaat van erkenning als European Photographer tot Qualified European Photographer en Master Qualified Photographer. “Met deze kwaliteitslabels willen we een internationaal keurmerk geven aan onze fotografen zodat ze zich kunnen onderscheiden van de vele amateurs die tegenwoordig de professionele fotografiemarkt betreden en niet altijd een zelfde professionele standaard hanteren. Met deze kwaliteitslabels kunnen we aan de klanten van beroepsfotografen aantonen dat kwaliteit en professionalisme wordt gegarandeerd.” legt Mieke Coppieters, sectorcoördinator van de Nationale Verenging van Beroepsfotografen uit. “Vooral die laatste twee kwaliteitslabels zijn bijzonder moeilijk te behalen.” licht Caroline Tanghe, voorzitter van de Nationale Verenging van Beroepsfotografen, toe. “De werken moeten één geheel vormen en worden niet enkel op vaktechnische kwaliteit van het beeld beoordeeld door een internationale Europese jury, maar ook op printkwaliteit. Het hele eindresultaat zoals een klant deze zou krijgen moet tot in de puntjes verzorgd zijn en een wow effect veroorzaken.”

Belgische beroepsfotografen spelen niet enkel mee op Europees niveau, maar doen ook jaarlijks mee op wereldniveau in de World Photographic Cup! Deze wedstrijd wordt vaak vergeleken met de Olympische Spelen in de fotografie. Elk jaar wordt er een Belgisch team gevormd, waarbij fotografen individuele nominaties en prijzen kunnen winnen, maar waarbij je ook als land een prijs in de wacht kan slepen. Tot hiertoe heeft ons klein landje het nog niet kunnen opnemen tegen grote spelers als Amerika, Australië, China ed maar vaak zijn er finalisten onder de Belgen. Zo hadden we al 7 finalisten in totaal, waarvan er drie een bronzen, zilveren en gouden medaille behaalde. In 2020 nemen we voor de 7de keer deel. Dat deelname aan zulke prestigieuze wedstrijden belangrijk is, bevestigt Koen De Langhe, winnaar gouden medaille in 2015.
“De mediabelangstelling voor deze wedstrijd is enorm. Ik werd door alle kranten geïnterviewd. Ook de regionale televisie kwam langs. Na vijf jaar word ik er nog steeds aan herinnerd… ‘jij bent toch die fotograaf die destijds een prijs gewonnen heeft met een foto van het Hallerbos, hé?” aldus, Koen De Langhe.

Naast internationale wedstrijden en awards is er traditioneel ook aandacht voor Belgische initiatieven zoals Lens op de Mens, internationaal Fotofestival in Pelt dat 2-jaarlijks wordt georganiseerd en afgelopen jaar aan haar tweede editie toe was.

Foto: www.unizo.be