De hoofdstad van Duitsland was 28 jaar lang in tweeën gedeeld door de Berlijnse Muur. Tegenwoordig moet men doelgericht op speurtocht gaan om restanten van de vroegere grensinstallaties te ontdekken. Dit lukt het best op de fiets.

Wie onderweg is op de Berliner Mauerweg, kan de herinnering aan de ‘koude oorlog’ tussen West en Oost nog steeds voelen. De route verloopt merendeels over ‘douanewegen’ in het westen en ‘patrouillewegen’ die de DDR-grenstroepen destijds voor hun controles gebruikten. Langs de laatste intact gebleven wachttorens, langs musea en gedenkplaatsen, midden door het huidige stadscentrum en rondom de vroegere stadsgrens van Berlijn. Met deze mix van natuur en dramatische geschiedenis vormt het Muur-traject zowel een thematische stedentocht als ook een landschappelijk aantrekkelijke route.

Karakter: Doorlopend bewegwijzerd en op de trajecten buiten de stad verregaand autovrij. De meestal vlakke fietspaden zijn grotendeels geasfalteerd, enkele stukken zijn voorzien van een met steenslag verhard wegdek of bestaan uit betonplaten.

Landschap: Afwisselend. U fietst zowel door de woelige stad Berlijn alsook door de heerlijk stille natuur of langs het water. Talrijke historisch interessante deeltrajecten waar nog sporen van de Muur te vinden zijn.

Berlijnse Muurroute: 160 km lang.

Foto: www.germany.travel