In Jim Murray’s Whisky Bible 2021, een ware referentie in de whiskyindustrie, werd de 12 jaar oude Braeckman Single Grain Whisky bekroond als beste Europese whisky. Een bijzondere prestatie van de familiale graanstokerij in Oudenaarde die naast jenever en gin zich de laatste jaren met succes gespecialiseerd heeft in artisanale en volledig natuurlijke productie van whisky.

Natuurlijk procedé
Die ongewone erkenning is het resultaat van jarenlang streven naar perfectie. Als kleine speler legt Braeckman de focus niet op kwantiteit maar wel op kwaliteit. Concreet gebruikt de distilleerder daarvoor regionale granen, water uit een diepe bodemlaag, gist en enkel de beste eikenhouten vaten om de whisky jarenlang te laten rijpen.
Transparante informatie
Braeckman staat voor een volledig natuurlijk procedé. Zoals vermeld op het label heeft Braeckman whisky altijd een natuurlijke kleur en wordt er geen caramel aan toegevoegd. De gouden kleur verkrijgt de whisky enkel door natuurlijke rijping. Er wordt niet koud gefilterd in de stokerij, zodat er geen goede aroma’s verloren gaan.
Braeckman hecht bovendien veel belang aan een transparante communicatie naar de consument. Zo vermeldt het label jaar van distillatie, vatnummer, aantal geproduceerde flessen, aantal gebruikte vaten en gebruikte graansoorten.

Nieuwe gelimiteerde uitgave
Braeckman lanceert begin december een nieuwe gelimiteerde reeks whisky. De reeks bevat drie referenties Single Grain whisky uit rogge en gemoute gerst. Elke referentie rijpte voor maar liefst 12 jaar op eikenhouten vaten. Opvallend is dat Braeckman ervoor kiest enkel “single cask“ whisky op de markt te brengen, dit betekent dat elke whisky afkomstig is uit één vat en dus altijd licht van smaak kan variëren.
De whisky’s zijn verkrijgbaar in de speciaalzaak.

Tekst: Martyna Majchrzak

Foto’s: www.ambiance.be