Het Pixel Museum, één van de zeven videogamemusea ter wereld, verhuist naar Brussel.

In 1972 kwam de eerste videogameconsole op de markt, Odyssey van Magnavox. Toeval of niet, datzelfde jaar werd ook Jérôme Hatton geboren, directeur van het Pixel Museum in Brussel dat nu zaterdag zijn deuren opent voor het grote publiek. Dit videogamemuseum, voorlopig gehuisvest op de site van Tour & Taxis, is meteen een primeur voor ons land. Een uitgebreide collectie belicht de geschiedenis van de videogame, terwijl tal van consoles en speelautomaten de bezoekers uitnodigen. Game on?

In het historische Hotel des Douanes, op de site van Tour & Taxis, neemt het Pixel Museum je mee in de wondere wereld van videogames. Een collectie van meer dan 250 spelletjes – waarvan sommige nooit in Europa zijn uitgebracht – en ruim 2.000 items schetst de geschiedenis van gaming en merchandising. Maar het allerleukste is natuurlijk dat het Pixel Museum interactief is. Bezoekers kunnen op meer dan 50 consoles en speelautomaten, oude én nieuwe games, hun talent testen – coronaproof uiteraard.

De tentoonstelling zal regelmatig vernieuwd en aangevuld worden. Daarvoor kan het Pixel Museum terugvallen op een uitgebreide collectie van bijna 20.000 stuks. Begin 2021 zal het videogamemuseum zijn ambities helemaal waar kunnen maken met een vast onderkomen in de Sheds van Tour & Taxis.

Het Pixel Museum onthult alvast de passie van directeur Jérôme Hatton, die in al die jaren een uitgebreide collectie van 20.000 stuks bij elkaar verzamelde. Daarbij richtte Hatton in 2011 het Ludus Institut op, een vereniging die het erfgoed van videogames wil delen. Een jaar later volgde de Ludus Académie in Straatsburg, een privéschool hoger onderwijs voor gameontwikkelaars. Ook Brussel heeft sinds 2013 zijn eigen Ludus Académie. In 2017 opende dan het Pixel Museum in Frankrijk, in Schiltigheim bij Straatsburg. Het interactieve museum kende er snel succes maar zag zich gedwongen om uit te wijken nu het Elsazzer Museum sinds juli 2020 definitief gesloten is.

Praktisch
Pixel Museum I Hotels des Douanes, Tour & Taxis, Havenlaan 86 C, Brussel
Open op donderdag (10-18 uur), vrijdag (14-22 uur), zaterdag & zondag (10-18 uur)

Foto’s: www.rca.be