Energietransitie krijgt vorm in Haven van Antwerpen: Azteq installeert proefcentrale Concentrated Solar Thermal voor logistiek bedrijf Adpo in Beveren.

Het eerste zonneconcentratorpark in de Europese procesindustrie werd vandaag ingehuldigd in de haven van Antwerpen. Deze baanbrekende energietechnologie genereert milieuvriendelijke warmte uit geconcentreerd zonlicht die door industriële bedrijven kan worden gebruikt. De installatie werd voor Adpo geïnstalleerd door het in Genk gevestigde energiebedrijf Azteq als onderdeel van een pilootproject dat mede werd gefinancierd door de Vlaamse overheid.

Revolutionaire technologie
Industriële bedrijven verkrijgen gewoonlijk warmte voor hun processen door verbranding van fossiele brandstoffen zoals aardgas. Geconcentreerde zonne-energie Thermische energie (CST) is een innovatieve technologie waarbij zonlicht wordt geconcentreerd door parabolische spiegels en dus direct wordt omgezet in warmte. De bereikte temperaturen kunnen oplopen tot 400 ° C, waardoor hoogwaardige warmte wordt geleverd die in industriële processen kan worden gebruikt. De technologie produceert drie keer zoveel energie per geïnstalleerde vierkante meter dan een fotovoltaïsch systeem. Bovendien kan de warmte worden opgeslagen in geïsoleerde containers zodat deze ook ‘s nachts kan worden gebruikt. De technologie is een volledig milieuvriendelijk alternatief voor industriële verwarmingseisen en kan dus een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van de CO2-uitstoot.

Eerste CST-boerderij in de haven van Antwerpen
Het Gentse energiebedrijf Azteq heeft de afgelopen maanden een CST-boerderij met 1100 m² parabolische reflectoren geïnstalleerd op de site van het logistieke bedrijf Adpo (Antwerp Distribution and Products Operations) in Beveren. Tot nu toe heeft Adpo gas gebruikt om de stoom te produceren die het gebruikt voor het reinigen en verwarmen van tanks en containers. Dit vereist temperaturen van meer dan 140 ° C, ruim binnen de mogelijkheden van de CST-technologie. De CST-boerderij die jaarlijks 500 MWh gasverbruik zal vervangen, is geïnstalleerd boven de parkeerplaats van het bedrijf, boven een spoorlijn en onder een hoogspanningslijn, waardoor het een uitstekend voorbeeld is van dubbel grondgebruik. De zonnereflectoren, elk 5 m lang en geïnstalleerd in lijnen van 120, volgen het pad van de zon en richten het invallende zonlicht op collectorbuizen.
“Investeren in de transitie naar duurzame, hernieuwbare energie zit in ons DNA”, verklaarde Filip De Dijcker, directeur van Adpo. “Het huidige project is niet ons eerste uitstapje naar duurzame energie. We genereren al 700 MWh elektriciteit per jaar uit zonnepanelen en het eerste LNG / CNG-tankstation werd vijf jaar geleden op onze terminal gebouwd. We leveren ook onze bijdrage aan de modal shift: dankzij een nieuwe containerkade vervoeren we 10.000 containers per jaar over water in plaats van over de weg, en we hebben aanzienlijke investeringen gedaan in een spoorverbinding en een directe pijpleidingverbinding voor twee van onze bedrijven. ”

Pilootproject met steun van de Vlaamse overheid
De fabriek in de haven van Antwerpen maakt deel uit van een project waarin drie pilootinstallaties met zonnereflectoren worden opgezet in Vlaanderen. De drie fabrieken in respectievelijk Beveren, Oostende en Genk zullen jaarlijks tussen 1.390 en 1.260 MWh milieuvriendelijke warmte produceren. Samen zullen deze fabrieken in totaal 1,425 miljoen euro kosten, waarvan 819.000 door de Vlaamse overheid worden gefinancierd.
Koen Vermout, CEO van Azteq, merkte op: “Met deze technologie willen we een aanzienlijk deel van de industriële energiebehoeften koolstofvrij maken tegen 2030. Dit initiatief in de haven is een van de pilootprojecten die we in de praktijk kunnen brengen dankzij de steun van de Vlaamse overheid. We willen met name de haalbaarheid van deze technologie aantonen en hier vestigen. Naast Vlaanderen zijn er ook plannen voor projecten in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Spanje. Warmtelevering voor de industrie milieuvriendelijker leidt niet alleen tot een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot, maar ook tot technische vooruitgang en het scheppen van banen in een toekomstgerichte circulaire economie. ”
Port of Antwerp CEO Jacques Vandermeiren: “Als haven van Antwerpen hebben we een voortrekkersrol in de energietransitie. Samen met de industrie werken we aan het verminderen van CO2-uitstoot en de overgang naar alternatieve energiebronnen, om een ​​CO2- te worden – We willen dit bereiken door middel van ambitieuze transitieprojecten, met behulp van methanol, waterstof, windenergie enz. We willen een testbed zijn voor technologische innovatie die ons helpt op weg naar een duurzame toekomst. Ik ben daarom trots dat dit veelbelovende technologie wordt eerst getest in de haven van Antwerpen.”

Havenwethouder Annick De Ridder: “Grote uitdagingen zoals die van de energietransitie kunnen alleen worden aangepakt door samenwerking. Samenwerking met de industrie, de Vlaamse overheid en de brancheorganisaties. Samen zijn we de drijvende kracht achter het bedenken en implementeren van oplossingen voor de uitdagingen van de toekomst. Naar onze mening is innovatie de weg vooruit. Dit baanbrekende project is een uitstekend voorbeeld. ”

Foto’s & video: www.portofantwerp.be