Twee recente studies, die gepubliceerd werden in de Journal of Archaeological Science door Belgische en Tsjechische onderzoekers, bieden voor de eerste keer een uitgebreide analyse van Egyptische koperen objecten in het Museum Kunst & Geschiedenis te Brussel en het Egyptisch Museum van de Universiteit van Leipzig. Deze studies werpen licht op de herkomst en de productie van deze objecten.
Dankzij de vooruitgang in wetenschappelijke analyse weten archeologen al heel wat over de metallurgie tijdens de prehistorie in het gebied rond de Middellandse Zee. Toch was er een opvallende leemte voor Egypte, als gevolg van moeilijkheden bij het verkrijgen van toegang tot artefacten voor analyse. Twee teams van onderzoekers hebben nu deze uitdaging het hoofd kunnen bieden door gebruik te maken van twee verzamelingen van Egyptische objecten die in Europa worden bewaard.

De eerste studie, uitgevoerd door de Belgische onderzoekers Frederik W. Rademakers, Georges Verly, Luc Delvaux en Patrick Degryse, is gebaseerd op de collecties van het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel. Daaruit blijkt dat de gebruikte ertsen afkomstig zijn van relatief lokale afzettingen (Arabische woestijn en Sinaï-schiereiland). De scheikundige analyses van de stalen suggereren significante ontwikkelingen in de smelttechnologie die aangepast is aan verschillende soorten erts. “De studie is gebaseerd op een zeer specifiek segment van de metaaltechnologie van het Oude Egypte, meerbepaald funerair gebruik, en onthult dus slechts het topje van de ijsberg”, aldus Dr. Rademakers (KU Leuven). “We combineren gegevens van recente archeologische opgravingen met resultaten van technologische studies en met onderzoek naar de herkomst van de objecten van ons museum”, vult archeometallurgist Georges Verly aan (Museum Kunst & Geschiedenis).“We willen begrijpen hoe deze objecten werden vervaardigd en gebruikt in hun specifieke context.”

De tweede studie, geleid door de Tsjechische onderzoekers Jiří Kmošek (Universiteit van Pardubice) en Martin Odler (Charles University, Praag), onderzocht Egyptische koperen objecten van het Egyptische Museum van de Universiteit van Leipzig. De objecten hebben een vergelijkbare productietechniek maar het metaal is van elders afkomstig.
Deze twee studies betekenen een belangrijke vooruitgang in het begrijpen van het ontstaan van de Egyptische metallurgie en van de strategieën voor het verkrijgen van grondstoffen in die tijd.

Foto: Museum Kunst & Geschiedenis