Het is niet voor niets een van onze favoriete desserts: appeltaart met vanille-ijs op grootmoeders wijze. En voor de échte lekkerbekken: met wat slagroom.

Ingrediënten
8 knapperige appelen
100 g boter
200 g lichtbruine suiker
1 el vanillesuiker
1 el speculaaskruiden
zeste van 1 citroen
1 ei
3 el zelfrijzende bloem
2 bladerdeeg vellen
500 ml slagroom
vanille-ijs

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij de appelen in dunne schijfjes. Doe ze in een grote kom, bestrooi met de bloem en meng voorzichtig met je handen.
Smelt de boter. Voeg de gesmolten boter, de suiker, het vanille-extract en de speculaaskruiden toe aan je stukjes appel en meng het geheel voorzichtig met je handen.
Neem een springvorm met een diameter van +/- 20 cm en bekleed met een vel bladerdeeg. Schik de appeltjes op elkaar. Snij het tweede vel bladerdeeg in stroken van +/- 3 cm en schik ze in rastervorm bovenop de appellaag. Bestrijk met losgeklopt eigeel.
Bak +/- 30 minuten in de oven tot de taart goudbruin en krokant is. Serveer met een bolletje vanille-ijs en slagroom. Smakelijk!

Tekst: Martyna Majchrzak

Foto: www.ambiance.be