Stad Antwerpen lanceerde begin dit jaar een oproep aan scholen en jeugdverenigingen om deel te nemen aan de PAARS-campagne van Wel Jong vzw. Heel wat Antwerpse scholen en jeugdverenigingen schreven zich in en zij nodigden hun leerlingen en leden uit om iets paars te dragen op woensdag 17 mei, de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). Door paars te dragen maken de leerlingen seksuele diversiteit en genderdiversiteit op een positieve manier zichtbaar. Stad Antwerpen steunt deze campagne en blijft zo inzetten op een stad waar iedereen zichzelf kan zijn.

De PAARS-campagne van Wel Jong vzw is een van de grootste sensibiliseringscampagnes ter wereld rond het LGBTQI+-thema, seksuele diversiteit en genderdiversiteit.

 Antwerps engagement

In Antwerpen schreven 49 lagere en secundaire scholen en 5 jeugdverenigingen zich in voor de campagne na een oproep eerder dit jaar, zij ontvingen een les- en materialenpakket ontwikkeld door Wel Jong vzw en gefinancierd door stad Antwerpen. De cijfers geven aan dat er steeds meer scholen en verenigingen zich hiervoor engageren en de boodschap mee uitdragen.

Leerkracht Latijn Koninklijk Atheneum Berchem Eriq Van de Vondel: “Wij springen mee op de kar met PAARS, want de puberteit wordt gekenmerkt door een zoektocht naar jezelf. Wij willen dan ook op onze school een veilige omgeving creëren, waar iedereen zichzelf kan en mag zijn. Wat je ook ontdekt over jezelf, het is helemaal oké.”

Daarnaast riep stad Antwerpen iedereen die samenwerkt met jongeren op om de boodschap te verspreiden en zelf ook paars te dragen op 17 mei. Hiervoor ontwikkelde de stad een laagdrempelige video.

Schepen voor gelijke kansen Karim Bachar: “We voeren hier in Antwerpen een gemeenschappelijke strijd tegen discriminatie. Of het nu gaat om homofobie, transfobie, racisme, discriminatie op basis van leeftijd of beperking, … Samen staan we sterk, en dat laten we via deze actie zien.”

Paars

Door paars te dragen laten deelnemers zien dat ze opkomen voor zichzelf zoals ze zijn en maken ze seksuele diversiteit en genderdiversiteit op een positieve manier zichtbaar. De kleur paars komt uit de regenboogvlag en symboliseert kracht en moed om op te komen voor jezelf en te zijn wie je bent.

In totaal zijn er 71 gemeenten in Vlaanderen en Brussel waarbinnen minstens 1 school of jeugdvereniging paars kleurt.

Coördinator PAARS-campagne Dries De Smet: ”Voor het 11de jaar op rij blijft de PAARS-campagne groeien over heel Vlaanderen. Zo wordt LGBT+ op een positieve manier zichtbaar.”

Geïnteresseerden vinden alle info op de website van PAARS.

Allemaal Antwerpenaar

Discriminatie en racisme zijn nog steeds een dagelijkse realiteit. Stad Antwerpen wil hier iets aan doen, onder andere met de campagne ‘Allemaal Antwerpenaar’. De stad wil samen met haar inwoners het verschil maken en bouwen aan een stad waar iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht gender, leeftijd, religie, seksuele voorkeur, etnisch-culturele achtergrond of beperking. Het doel is dat elke inwoner zich 100% Antwerpenaar voelt.

Voor persoonlijke verhalen van Antwerpenaren, informatie over verschillende thema’s en inspiratie om mee te werken aan zo’n stad kan iedereen terecht op www.allemaalantwerpenaar.be.