Op 29 september demonstreerden sportorganisaties Jespo, Kras Sport en City Pirates hoe zij nieuwkomers helpen om Nederlands te oefenen tijdens het sporten. Ze doen dat door de taal te gebruiken tijden sportlessen en praatgroepen, talige spelen te verweven in hun activiteiten en anderstalige trainers te koppelen aan een ervaren coach. Atlas, integratie en inburgering Antwerpen, lanceert een nieuwe projectoproep voor gelijkaardige initiatieven.
 
Nederlands leer je niet alleen op de schoolbanken. Ook het gebruik van de taal in het dagelijkse leven is belangrijk om ze te leren begrijpen en praten. “We zetten sterk in op klare taal en taaloefenkansen” zegt Sandy Peeters, directeur van Atlas, integratie en inburgering Antwerpen. “Als aanspreekpunt voor nieuwkomers in Antwerpen zien we veel mensen die gemotiveerd zijn om Nederlands te leren. Belangrijk, want taal is de sleutel om een sociaal netwerk uit te bouwen en te proeven van het leven in de stad.”
 
Focus op taal én netwerk
Sport en vrije tijd kunnen hier een belangrijke rol in spelen. Daarom ondersteunde Atlas drie sportorganisaties om methodieken uit te werken zodat nieuwkomers kunnen oefenen tijdens het sporten.
 
Schepen voor integratie en inburgering Karim Bachar: “Met deze projecten geven we nieuwkomers de kans om te focussen op wat ze goed kunnen en graag doen, zodat ze het nodige zelfvertrouwen krijgen om Nederlands te leren. Het is al heel vaak bewezen dat sport niet enkel een doel op zich hoeft te zijn, maar dat het een middel kan zijn om heel wat andere zaken te realiseren.”
 
·        Voetbalclub City Pirates uit Merksem integreert taaloefenkansen in talloze voetbal- en dansactiviteiten. De club gaat ook aan de slag met de ouders tijdens praatgroepen.
·       Kras Sport ontwikkelde een toolbox met talige spelen die trainers en jeugdwerkers kunnen gebruiken tijdens activiteiten.
·       Jespo geeft anderstalige nieuwkomers vormingen tot sporttrainer. Samen met een ervaren trainer gaan ze aan de slag met taal, zodat ze stap voor stap meer verantwoordelijkheden kunnen opnemen.
 
Door taal en sport te combineren, verbreden de anderstaligen ook hun netwerk. Ze maken vrienden, leren van elkaar en ontdekken waar ze terecht kunnen met hulp- en andere vragen.
 
“De Nederlandse taal verbindt ons allemaal en sport is een krachtig middel voor sociale inclusie. Voeg die twee ingrediënten samen en je krijgt een succesrecept”, zegt schepen voor sport Peter Wouters. “Bij Sporting A zetten we al langer in op taaloefenkansen in sportlessen. Al doende leert men, zeker in een veilige, heel concrete en gewoon ook leuke sportieve context, met veel aandacht voor interactie en duidelijke taal. Niet alleen de anderstalige nieuwkomers, maar ook de organisaties en sportlesgevers doen er hun voordeel mee.”
 
Nieuwe projectoproep
Atlas lanceert een nieuwe projectoproep voor organisaties die taaloefenkansen willen creëren. Geïnteresseerde organisaties kunnen nog tot 26 oktober 2021 een voorstel indienen. Meer info staat op www.atlas-antwerpen.be.

Foto: www.antwerpen.be