Op dinsdag 29 mei vierde de Antwerpse Koepel voor Natuurstudie (ANKONA) haar 20-jarig bestaan. Ter gelegenheid werd ook ‘Pretoogjes in het veld’ gelanceerd, een bijzonder boekje waarin het belang en plezier van natuurwaarnemingen centraal staan. Hans Van Dyck en Jos Gysels zijn de auteurs van het boek. Ook verschillende bekende Vlamingen werkten eraan mee. Samen met de provincie Antwerpen roepen zij op om te investeren in meer biodiversiteit.
‘Pretoogjes in het veld’: over het belang en plezier van natuurwaarnemingen

‘Pretoogjes in het veld’ laat je meekijken door de biodiverse bril van Hans Van Dyck, professor gedragsecologie en natuurbehoud aan de Universiteit van Louvain-la-Neuve en o.a. huisbioloog bij ‘Van Gils en Gasten’ en Jos Gysels, voormalig directeur van Natuurpunt CVN, de educatieve poot van Natuurpunt.
Van Dyck zet de kracht van verwondering voor natuur centraal vanuit zijn persoonlijke ervaringen. Natuur doet wat met een mens. Hij schrijft geanimeerd over jongens en meisjes, mannen en vrouwen die in de natuur de hele tijd wijzen en namen noemen. De bijdrage van Gysels focust op de boeiende geschiedenis van de ‘weetlust’ over fauna en flora (in de provincie Antwerpen). Van Dodoens tot nu blijkt natuurstudie geen abstract gegeven, maar een verhaal van intense natuurbeleving. Tussen deze beide verhalen vertelt een reeks bekende, bevoorrechte getuigen over hun eigen onvergetelijke natuurervaringen in binnen- en buitenland. Onder anderen Dirk Draulans(foto), Tom Van Dyck, Jill Peeters en verschillende personen uit het beleidsnetwerk biodiversiteit delen hun ervaringen.
‘Pretoogjes in het veld’ is bedoeld als een pleidooi aan overheden, verenigingen en particulieren om actief te investeren in biodiversiteit. Omdat het nodig is. Wetenschappers waarschuwen dat biodiversiteit in crisis is. Hiermee verdwijnen ook kansen om natuur te beleven. Een warm pleidooi dus om te investeren in biodiversiteit als maatschappelijk doel en als dienstencentrum voor menselijk welzijn. Bijzonder is ook dat de cover werd gedrukt op graspapier, onder andere gemaakt van maaisel afkomstig uit natuurbeheer in Vlaanderen, zoals de Kalmthoutse heide.
Foto’s: Provincie Antwerpen