De superieure akoestiek van de Koningin Elisabethzaal is de perfecte plaats om concerten van wereldniveau te beleven. Onder de noemer ‘Wereldklasse’ nodigt het Antwerp Symphony Orchestra in samenwerking met Cofena en De Singel verschillende internationale toporkesten, -solisten en -dirigenten uit in zijn residentie. Komend seizoen verwelkomen we onder andere het Gewandhausorchester, het City of Birmingham Symphony Orchestra, solisten Gautier Capuçon en Ray Chen en dirigenten András Schiff en Lorenzo Viotti.

Elisabeth Klassiek
Het Antwerp Symphony Orchestra is niet enkel het residentieorkest van de Koningin Elisabethzaal, maar ook de behoeder van klassieke kwaliteitsconcerten in haar residentie. Op vraag van de Vlaamse gemeenschap organiseert het vanaf 2023 daarom ook de concerten van internationale gastorkesten in de Elisabethzaal.

 

Hiervoor werd het kwaliteitslabel ‘Elisabeth Klassiek’ in leven geroepen. Dit keurmerk wordt enkel toegekend aan kwalitatief hoogstaande concerten in de Koningin Elisabethzaal en daarbuiten, zoals bijvoorbeeld het razend populaire Elisabeth-weekend van Antwerp Symphony. Ook de samenwerkingen met Cofena en De Singel krijgen hierin een plek.

Internationale topgasten
De Antwerpse Koningin Elisabethzaal staat steeds prominenter op de tourneeschema’s van ‘s werelds beste orkesten. Het wordt dankzij hun bijzonder gesmaakte concerten in Antwerpen een blij weerzien met het City of Birmingham Symphony Orchestra en de Wiener Symphoniker. Daarnaast is het uitkijken naar Bachs Weihnachtsoratorium met het Gewandhausorchester Leipzig en Bachs eigen Thomanerchor, en de Staatskapelle Dresden olv András Schiff.

 

Ook de wereldtop van solisten passeert komend seizoen de revue, met onder andere cellist Gautier Capuçon met het Wiener Symphoniker, sopraan Pretty Yende met het Antwerp Symphony Orchestra, en violist en Elisabethwedstrijd winnaar Ray Chen met het Royal Scottish National Orchestra. Internationale topdirigenten als Lorenzo Viotti, publiekslievelingen Jaap van Zweden en Philippe Herreweghe en rijzende ster Kazuki Yamada, de nieuwe chef-dirigent van het CBSO, konden uiteraard niet ontbreken op de kalender.

Ontdek het volledige seizoen op www.elisabethklassiek.be

Kalender

Za 23.09.2023

Operagala met Antwerp Symphony Orchestra en Pretty Yende

Vr 20.10.2023

Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen en Martin Helmchen olv Jérémie Rohrer

Vr 10.11.2023

Antwerp Symphony Orchestra, Collegium Vocale Gent olv Philippe Herreweghe

Zo 10.12.2023

Weihnachtsoratorium met het Gewandhausorchester Leipzig

Ma 15.01.2024

Royal Scottish National Orchestra en Ray Chen olv Thomas Søndergård

Vr 23.02.2024

Staatskapelle Dresden olv András Schiff

Di 12.03.2024

City of Birmingham Symphony Orchestra en María Dueñas olv Kazuki Yamada

Do 21.03.2024

Tsjechisch Filharmonisch Orkest en Bertrand Chamayou olv Semyon Bychkov

Zo 21.04.2024

Wiener Symphoniker en Gautier Capuçon olv Petr Popelka

Vr 17.05.2024

Antwerp Symphony Orchestra en Kian Soltani olv Jaap van Zweden

Do 30.05.2024

Nederlands Philharmonisch Orkest, Lisa Batiashvili en Maximilian Hornung olv Lorenzo Viotti