Volgend seizoen zet het Antwerp Symphony Orchestra in op multitalenten en interdisciplinariteit. Het seizoensthema wordt belichaamd door focusartiesten Nicolas Namoradze, Gabriela Montero en Jeremy Denk, die naast de piano furore maken als respectievelijk neuropsycholoog, improvisator en schrijver. Daarnaast worden de banden tussen klassieke muziek en andere kunstvormen onderzocht, onder andere door een filmweek, een interactief familieconcert rond De Vier Seizoenen en een uniek mindfulnessconcert. Bij de wereldberoemde gasten zien we ondermeer celliste Sol Gabetta, pianisten Elisabeth Leonskaja en András Schiff, violisten Ray Chen en Bomsori, en klarinettist Martin Fröst. Het Antwerp Symphony Orchestra opent het klassieke concertseizoen in september tijdens een stijlvol gala met wereldster Pretty Yende, die ook zal optreden op de kroning van koning Charles III.

(multi)talent
Het Antwerp Symphony Orchestra legt het komende seizoen de focus op multitalenten. Deze mensen hebben immers meerdere talenten dat ze met ons willen, ja moéten delen. Noem het gerust een roeping. Focusartiest Nicolas Namoradze is behalve pianist ook neuropsycholoog, en brengt tijdens een uniek mindfulnessconcert zijn twee passies samen. Jeremy Denk deelt als pianist het podium met ‘s werelds voornaamste orkesten, maar is daarnaast ook schrijver, onder andere voor The Guardian en The New Yorker. Hij geeft, naast drie concerten in Antwerpen en Gent, ook een lezing over zijn autobiografie Every Good Boy Does Fine.

Klassieke muziek heeft daarnaast veel raak- en snijvlakken met andere kunstvormen, zoals literatuur, poëzie en ballet. Maar film is bij uitstek dé discipline die in symbiose staat met de muziek. Van 10 t.e.m. 17 september brengt het Antwerp Symphony Orchestra een week lang parels uit meer dan een eeuw muzikale bioscoopgeschiedenis. Naast klassiekers uit de stille film (Sherlock Jr. van Buster Keaton en Modern Times van Charlie Chaplin) brengt het orkest ook de blockbuster Jurassic Park live in concert. Ook het kinderboek Wilde Dierenorkest van bestsellerauteur (en componist!) Dan Brown, bekend van oa De Da Vinci Code, wordt tot leven gewekt in de Elisabethzaal.

 

 

 

 

 

Internationale gasten
Het Antwerp Symphony Orchestra werkt zoals steeds samen met gerenommeerde dirigenten en solisten. In seizoen 2023-2024 komen dirigenten als Osmo Vänska, Jun Märkl en Krzysztof Urbański, en topsolisten als Elisabeth Leonskaja, Sol Gabetta, Martin Fröst en Bejun Mehta langs.

Elim Chan begint in 2023-2024 aan haar vijfde seizoen als chef-dirigent van Antwerp Symphony, met hoogtepunten als het Elisabethweekend met Bomsori en de Belgische première van het klarinetconcerto Weathered van de Amerikaanse componiste Anna Clyne. Eredirigent Philippe Herreweghe verwelkomt onder andere cellist Nicolas Altstaedt, pianist Martin Helmchen en zijn Collegium Vocale Gent in de Elisabethzaal. Dirigent emeritus Jaap van Zweden is te gast met Bruckners populaire Zevende symfonie en Mahlers Zesde symfonie.

Klassieke muziek voor iedereen
Spotlicht (nieuw)
Tijdens Spotlicht duik je in een uur tijd in een symfonisch werk, vanop bijzondere plaatsen in de zaal. Tussendoor gaat gastheer Carlo Siau in gesprek met orkest en dirigent over het werk. Een snelcursus symfonische klasse op de middag: de ideale verdieping voor de muziekliefhebber.

Dubbelspel op de middag (nieuw)
Neem tijdens je lunchpauze plaats midden in het orkest. Je voelt hoe de partituur rondom je tot leven komt. Daarna installeer je je in de comfortabele zitjes van de Koningin Elisabethzaal en geniet je nogmaals van de muziek. Op een half uur leer je het werk op een unieke manier kennen, en je krijgt achteraf een gratis broodje. De perfecte middagpauze!

Clubconcerten met MC’s Jade Mintjens en Michael Van Peel
Tijdens de Clubconcerten van het Antwerp Symphony Orchestra gaat het er ontspannen aan toe. Je geniet van een kort programma met hoogtepunten uit de klassieke muziek, in een casual sfeer en met comedy van de hoogste plank aan elkaar gepraat door MC’s Jade Mintjens en Michael Van Peel. Een afterparty in de lounge maakt de avond compleet.

We Have A Dream met Tutu Puoane en Brussels Jazz Orchestra
Muziek brengt soelaas in een wereld die brandt. We Have a Dream bundelt het beste uit de rijke geschiedenis van de protestsong: van Stevie Wonder tot Marvin Gaye, van Nina Simone tot Sting. Antwerp Symphony deelt het podium met Brussels Jazz Orchestra en Tutu Puoane. We Have a Dream van de Antwerpse met Zuid-Afrikaanse roots is een project met een universele boodschap, vandaag actueler dan ooit. Een eerbetoon aan de mensenrechten, en aan de verdedigers daarvan.

Familievoorstellingen
Naast de drie gebruikelijke KIDconcerten (vanaf 6 jaar) werd het familieprogramma dit seizoen uitgebreid met een unieke opvoering van het kinderboek Wilde Dierenorkest van bestsellerauteur Dan Brown, met verteller Vic De Wachter (vanaf 4 jaar). Toen Vivaldi zijn intussen wereldberoemde vioolcyclus De Vier Seizoenen uitbracht, schreef hij voor elk deel ook een sonnet. In deze voorstelling voor het hele gezin (vanaf 8 jaar) laat je je fantasie los bij de tekst en muziek, geleid door multitalent en concertmeester Lisanne Soeterbroek.

“Het is een bijzonder voorrecht van mijn functie dat ik elke dag de kans krijg om mensen te leren kennen die van hun roeping hun beroep konden maken, in de eerste plaats onze eigen musici, maar ook de vele boeiende gasten die in alle mogelijke kunstvormen hun ding doen. Ik kijk ernaar uit om ook komend seizoen dat voorrecht met iedereen te kunnen delen.”
– Joost Maegerman, intendant Antwerp Symphony Orchestra

“Talent is, meer nog dan vaardigheid of inspiratie, het innerlijke gevoel en de overtuiging dat je iets te zeggen hebt, en dat je een manier gevonden hebt om dit uit te drukken. Talent is een verantwoordelijkheid, een roeping – en als het wordt gekoesterd, wordt het veel minder iets om mee om te gaan, maar veeleer de drijvende kracht in iemands leven.”
– Nicolas Namoradze, focusartiest in seizoen ‘23-’24

Antwerp Symphony Orchestra

Het Antwerp Symphony Orchestra is het symfonisch orkest van Vlaanderen en België, met de vermaarde Koningin Elisabethzaal in Antwerpen als thuisbasis. Het orkest staat onder leiding van chef-dirigent Elim Chan, eredirigent Philippe Herreweghe en dirigent emeritus Jaap van Zweden. Het Antwerp Symphony Orchestra, een van de zeven erkende Vlaamse Kunstinstellingen, brengt concerten op de grootste podia in binnen- en buitenland. #thesoundofantwerp #flandersambassador

Koningin Elisabethzaal

Met de Koningin Elisabethzaal opende een nieuw cultuurbaken in het hart van diamantstad Antwerpen. De concertzaal biedt plaats aan 2000 muziekliefhebbers en is dankzij de nabijheid van station Antwerpen-Centraal vlot te bereiken met het openbaar vervoer. Deze klassieke concertzaal met een superieure akoestiek en een gouden uitstraling is de thuishaven van het Antwerp Symphony Orchestra. Hier kan het orkest zijn eigen klank verder verfijnen, terwijl het publiek onder optimale omstandigheden van muziek en omkadering kan genieten.

Elisabeth Klassiek

Door haar interesse voor kunst en cultuur was koningin Elisabeth van onschatbare waarde voor het culturele landschap in België. Voorbeelden hiervan zijn de Koningin Elisabethwedstrijd, de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo en natuurlijk de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. Met die culturele nalatenschap in gedachten wordt het kwaliteitslabel ‘Elisabeth Klassiek’ toegekend aan kwalitatief hoogstaande concerten in de Elisabethzaal en daarbuiten. Zo weet je nog voor je de concertzaal binnenstapt dat er je een onvergetelijke muzikale ervaring te wachten staat.