Het Antwerp Symphony Orchestra is het symfonisch orkest van Vlaanderen en België, met de vermaarde Koningin Elisabethzaal in Antwerpen als thuisbasis. Het orkest staat onder leiding van chef-dirigent Elim Chan, eredirigent Philippe Herreweghe en dirigent emeritus Jaap van Zweden en brengt concerten op de grootste podia in binnen- en buitenland. Het Antwerp Symphony Orchestra is een van de zeven erkende Vlaamse Kunstinstellingen, en bereikt met z’n concerten en evenementen in binnen- en buitenland jaarlijks meer dan 100.000 mensen. #thesoundofantwerp #flandersambassador

 

Op vrijdag 25 en zaterdag 26 november brengt het Antwerp Symphony Orchestra voor het eerst in bijna 30 jaar De Oorlog van Peter Benoit, een unieke, once in a generation kans om het monumentale werk van de Vlaamse componist mee te maken. Radiozenders Klara en NPO Radio 4 zenden op vrijdag het concert uit vanuit Utrecht. In zijn thuisstad Antwerpen organiseert het orkest op zaterdag een colloquium over de componist, zijn werk en zijn band met Antwerpen.

Once in a generation
De Oorlog is ongetwijfeld het grootste werk dat de Vlaamse componist Peter Benoit heeft geschreven. Het magnum opus van de Vlaamse componist is een aangrijpende aanklacht tegen de waanzin van oorlog, en is mede daardoor na bijna 150 jaar nog steeds brandend actueel.
De twee concerten van Antwerp Symphony zijn unieke once in a generation uitvoeringen van het werk. Na de wereldpremière in 1873 werd De Oorlog verschillende keren uitgevoerd, maar het werk raakte in de tweede helft van de twintigste eeuw in onbruik. De vorige uitvoering dateert uit 1993, bijna dertig jaar geleden.

Geen wonder, want dit monumentale werk vereist meer dan 250 muzikanten, met maar liefst drie koren (Groot Omroepkoor, Laurens Collegium en Octopus Kamerkoor), een kinderkoor (Waelrant Kinderkoor+), zeven solisten en een honderdkoppig orkest. Benoits vuistdikke partituur reikt van strijdvaardige koren en adembenemende orkestuitbarstingen tot beklijvende solo’s en ontroerende scènes. Ruim 150 stemmen zingen tekst van de Vlaamse dichter Jan Van Beers, een aangrijpende aanklacht tegen de waanzin van oorlog.

Dirigent: Jan van Steen

Sopraan: Katrien Baerts

Alt: Cecile van de Sant

Tenor: Frank van Aken

Bariton: Lars Terray

Bariton: Bastiaan Everink

Basbariton: Charles Dekeyser
Basbariton: Ivan Thirion
Koren:
Groot Omroepkoor
Laurens Collegium
Octopus Symfonisch Koor
Meisjes Jeugdkoor Waelrant
Antwerpse muziekgeschiedenis

In het kader van De Oorlog organiseert Antwerp Symphony in samenwerking met Davidsfondsacademie op zaterdag 26 november een verdiepend colloquium. Vanaf 15u30 verkennen experts Hedwige Baeck-Schilders, Jan Dewilde en Hannah Aelvoet het leven van Peter Benoit, De Oorlog en het Antwerpse concertleven vanaf de 19e eeuw.

Dezelfde namiddag wordt ook het gloednieuwe boek ‘Koningin Elisabethzaal: 125 jaar klassieke muziek. Van houten kiosk tot gouden zaal’ gepresenteerd. Het prestigieuze boek over de geschiedenis van het Antwerpse klassieke concertleven verschijnt op 30 november bij Hannibal Books.

Alle info hierover vindt u op www.antwerpso.be/colloquiumbenoit

Koningin Elisabethzaal

Met de gouden Koningin Elisabethzaal opende in 2016 een nieuw cultuurbaken in het hart van diamantstad Antwerpen. De concertzaal, die in 2022 haar 125e verjaardag viert, biedt plaats aan 2000 muziekliefhebbers en is dankzij de nabijheid van station Antwerpen-Centraal vlot te bereiken met het openbaar vervoer. Deze klassieke concertzaal met een superieure akoestiek en een gouden uitstraling is de thuishaven van het Antwerp Symphony Orchestra. Hier kan het orkest zijn eigen klank verder verfijnen, terwijl het publiek onder optimale omstandigheden van muziek en omkadering kan genieten.

Praktische info:

Het concert in Antwerpen is zo goed als uitverkocht, voor het concert in Utrecht zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar.

Info & tickets via www.antwerpso.be/deoorlog
Radiozenders Klara en NPO Radio 4 zenden het concert van vrijdag 25 november beiden live uit.

De Oorlog van Peter Benoit
vr 25.11.2022 – 20u15
Tivoli Vredenburg, Utrecht
za 26.11.2022 – 20u00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen (laatste tickets via www.antwerpso.be)