Parmezaanse kaas wordt door velen gezien als een echte vegetarische delicatesse. Maar wist je dat de kaas helemaal niet vegetarisch is? Hoe dat zit, leggen we je in dit artikel uit.

Er is meestal maar één ding dat een vegetariër van een veganist onderscheidt: kaas. En natuurlijk ook eieren en zuivel, maar kaas is iets wat maar weinig vegetariërs uit hun dieet schrappen. Kwaliteitsvolle kaas – zoals Parmezaanse kaas – kan een bord pasta opfleuren én bovendien is het de perfecte aanvulling op een toast of een heerlijke salade. Helaas moeten we slecht nieuws brengen voor de vegetarische kaasliefhebbers, niet alle kazen zijn vegetarisch.

Dierlijk stremsel
Neem nu bijvoorbeeld Parmezaanse kaas. De Italiaanse kaas wordt gemaakt door een enzym te gebruiken dat aangetroffen wordt in de maagwand van geiten en kalveren. We horen je al luidop denken: ‘Waarom wordt dierlijk stremsel gebruikt bij de productie van Parmezaanse kaas?’ Ook daar hebben we een antwoord op.

Kaas zou per ongeluk zijn uitgevonden door een botsing met kalfsmaag. We spreken hier over ergens 7000 voor Christus, wanneer reizigers in het Midden-Oosten rugzakken hadden met magen van geslachte dieren en dierlijke huiden. Op die manier klonterden de eiwitten samen tot wat wij nu ‘Parmezaanse kaas’ noemen.

Kaas is niet vegetarisch
En helaas is Parmezaanse kaas niet de enige kaas waarbij het enzym wordt gebruikt. Gorgonzola, Pecorino Romano, Grana Padano, Camembert, Vacherin, Emmenthaler, Gruyère en het heerlijke Spaanse Manchego gebruiken traditioneel ook allemaal stremsel. Dus beste vegetariër, we laten de keuze volledig aan jou over. Je kunt doen alsof je dit artikel nooit hebt gelezen, en doorgaan met het eten van kaas, of het wordt tijd om afscheid te nemen van je geliefde. Wat je ook doet, we zullen niet oordelen!

Tekst: Martyna Majchrzak

Foto: www.ambiance.be