Vandaag staat een meegroeiwoning te koop in de Lange Kongostraat 13 in Antwerpen-Noord. Een meegroeiwoning of basiswoning is een compacte woning waarbij enkele ‘uitbreidingsopties’ meteen mee worden uitgedacht en vergund. Zo kan de woning meegroeien met haar bewoners, volgens de gezinssamenstelling en het budget. Met dit proefproject wil AG VESPA, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten Antwerpen, mensen warm maken voor alternatieve woonvormen en de private sector overtuigen van de mogelijkheden.
Naast de net afgewerkte meegroeiwoning in de Lange Kongostraat werkt AG VESPA momenteel aan nog een nieuwe meegroeiwoning in Antwerpen-Noord. Deze bevindt zich in de Touwstraat 39. Dankzij het prefabbouwsysteem stond de ruwbouw van die laatste woning in enkele dagen recht. Het einde van de werken is al gepland voor september 2019.
 
Betaalbare basiswoning
AG VESPA doet al geruime tijd onderzoek naar mogelijkheden om wonen betaalbaarder te maken en onderzoekt daarbij ook alternatieve woonvormen. De projecten in de Lange Kongostraat 13 en Touwstraat 39 worden daarom uitgewerkt als een ‘basiswoning’ of ‘meegroeiwoning’. Veel jonge koppels kiezen voor een renovatieproject omdat dat betaalbaarder is dan nieuwbouw. De werken zijn eenvoudiger te faseren én ze worden in hogere mate zelf uitgevoerd dan bij nieuwbouw. Die aspecten wil AG VESPA via het concept van een meegroeiwoning toepassen op een nieuwbouwproject.
In eerste instantie wordt een volledig afgewerkte compacte woning gerealiseerd. De ‘uitbreidingsopties’ worden meteen mee uitgedacht en vergund. Dat kan bijvoorbeeld een dakvolume zijn voor een extra slaapkamer of een achterbouw voor meer leefruimte. Schepen voor wonen Fons Duchateau: “Zulke opties zorgen ervoor dat de woning kan meegroeien met haar bewoners, volgens de gezinssamenstelling en het budget.” Bij het ontwerpen van de ‘uitbreidingsopties’ is er rekening mee gehouden dat de woning intelligent faseerbaar is: de uitbreidingswerken kunnen in overzichtelijke fases uitgevoerd worden, waardoor de woning permanent bewoonbaar blijft.
 
Energiezuinig
De woningen worden bovendien BEN-woningen, bijna-energieneutrale woningen, met een E-peil van 30 of lager en een K-peil van 25 of lager. “Dit beperkt ook de energiefacturen van de toekomstige bewoners”, vertelt schepen Duchateau.
 
Prefabbouwsysteem
Voor het pand in de Touwstraat tekende FELT architecture & design een plan dat siert in zijn eenvoud. Dit maakte een prefabbouwsysteem in CLT (Cross Laminated Timber) mogelijk. Op die manier werd de ruwbouw afgewerkt in minder dan een week tijd, ten opzichte van enkele maanden bij een traditionele bouwmethode. Dit zorgt bovendien voor minder transport en een kortere periode van hinder voor de buurt.
 
Alternatieve woonvormen
De realisatie van deze meegroeiwoning kadert binnen het stedelijk grond- en pandenbeleid, waarbij AG VESPA leegstaande en verkrotte panden aanpakt en als kwaliteitsvolle en duurzame woningen opnieuw op de markt brengt. Zo krijgt de opwaardering van een aantal stadswijken een impuls. Daarnaast bouwt de stad met AG VESPA aan een aanbod alternatieve woonvormen om zo in te spelen op de snelle bevolkingsgroei, de verzilvering, de veranderende gezinssamenstellingen en de nood aan betaalbare en kwalitatieve woningen. Met proefprojecten wil AG VESPA mensen warm maken voor alternatieve woonvormen en wil ze ook de private sector overtuigen van de mogelijkheden.
Meer informatie over de verkoop van de woning in de Lange Kongostraat vindt u op www.agvespa.be. Ook over het nog af te werken project in de Touwstraat vindt u daar informatie terug, net als een timelapse-video die de snelheid van de prefabbouw toont.

Foto: AG VESPA