‘Ik zou een Declaration of Dependence willen schrijven, omdat dat veel minder bezijden de waarheid klinkt en troostender is dan de gebalde vuist, en independence me vrijwel uitsluitend doet denken aan het alleen zijn, wat er sowieso is.’
 
Afhankelijkheidsverklaring is een bundel vol bespiegelingen, verhalen en essays over het meest vanzelfsprekende. Op haar eigen familiefeestjes en buurtbarbecues probeert Rebekka de Wit als een antropoloog te doorgronden waarom iedereen van zijn doodsangsten uitdagingen probeert te maken, waarom afhankelijkheid als falen wordt gezien en waarom mensen die graag te boek staan als ‘no nonsense’ doorgaans veel nonsens uitkramen.
 
Op ontwapenende wijze legt Rebekka de Wit in Afhankelijkheidsverklaring bloot wat onze vanzelfsprekendheden verzwijgen en komt ze tot pijnlijke conclusies over hoe (on)vrij, (on)afhankelijk en (on)geëmancipeerd we eigenlijk zijn.
 
Rebekka de Wit (1985) is schrijfster, columniste en theatermaakster en als artistiek leidster verbonden aan De Nwe Tijd. Haar naar eigen zeggen ‘onhebbelijke neiging zich constant met de wereld te bemoeien’ resulteerde onder meer in de voorstelling Als je een beter plan hebt (2017), waarin ze samen met Anoek Nuyens de klimaatcrisis en onze verhouding tot de natuur onderzoekt. In 2015 verscheen haar debuutroman, We komen nog één wonder tekort. 
 
16 april 2019 | Rebekka de Wit – Afhankelijkheidsverklaring | Atlas Contact 
Paperback | 112 blz. | isbn 9789025454074 | prijs € 16,50 | e-book € 9,99

Foto: www.vbkbelgie.be