Op vrijdag 10 september overleed onze collega en mede-Mastercook Felix Alen op 71-jarige leeftijd na een lange en intense strijd tegen kanker. Felix was 45 jaar de ziel en het gezicht van Hof te Rhode in Schaffen en 10 jaar vicevoorzitter voor de Mastercooks Vlaanderen. Hij was een zachte, vriendelijke man, we zullen hem missen.

Chef en vernieuwer
Felix Alen kreeg de liefde voor koken letterlijk met de moedermelk mee. Als traiteur gingen zijn ouders bij de mensen thuis koken voor feesten. Vader Alen was chef in de officiersmess in Leopoldsburg, moeder had een piepkleine kruidenierszaak waar ze naast de gewone waren ook gebraden kippen, appelmoes en kroketjes verkocht, af te halen in de winkel of aan huis besteld. Daarnaast verkocht ze ook belegde broodjes, ijsjes en frisdranken.

Het lag dan ook voor de hand dat Felix hotelschool zou volgen. Vaak hielp hij zijn vader in de mess, en thuis ging hij zich op de meer verfijnde keuken toeleggen wat moeder deed besluiten ‘Salon Van Dijck’ – een feestzaal – te bouwen in Schaffen. Felix deed ondertussen zijn militaire dienst als kok bij de zeemacht, werd opgemerkt en ging aan de slag in de keuken van het Koninklijk Paleis in Laken (‘69-’70).

De zaak van moeder draaide op volle toeren en Felix werkte er bijna dag en nacht. In 1972 werd hij verkozen tot ‘Beste Juniorkok’ van België en het dromen van een eigen zaak begon. In 1975 openden de banket- en degustatiesalons Hof te Rhode in Schaffen. Felix werd een vaste gast in radio- en TV-programma’s. Zo was hij vijf jaar het gezicht van het programma ‘Eén voor iedereen’ op de BRTN.

Voor Felix was stilstaan achteruitgaan, volgde de culinaire ontwikkelingen op de voet en introduceerde nieuwe technieken zoals vacuümkoken in de Belgische culinaire wereld. Hij was ook de eerste die de term ‘Outdoor Cooking’ onderdeel van het keukengebeuren maakte bij ons.

De geschiedenis van de Belgische gastronomie interesseerde hem uitermate en hij ging op zoek naar de achtergrond van oude, vaak historische, gerechten. In 1999 richtte hij vzw Xaverius op, het eerste Centrum voor Eet- en Tafelcultuur in ons land. Een historisch pand in het Begijnhof van Diest is de thuis van de Xaverius. Er werd een kruidentuin aangelegd en er is een culinaire bibliotheek, kookstudio en keukenmuseum.

Op vraag van de Mastercooks werkte hij in 2016 de ‘Historical Belgian Culinary Timetable’ uit, waarin een indrukwekkend overzicht werd gegeven van onze culinaire geschiedenis van Caudelier tot nu, in 12 tafels/hoofdstukken.

Felix en de Mastercooks of Belgium
Felix was ruim 20 jaar lid van de Mastercooks en was de laatste 10 jaar vicevoorzitter voor Vlaanderen. Secretary General Daniel Molmans werkte nauw met Felix samen. Daniel: “Felix was zowat onze Godfather. Een rustige, eerlijke man, een bruggenbouwer die mensen samenbracht en compromissen kon bewerkstelligen. Hoe zwaar zijn ziekte ook was om dragen, steeds stond hij klaar om ons met raad en daad bij te staan. We verliezen met Felix een groot mens en een geliefde collega.”

Rust zacht lieve Felix.

Foto: www.mastercooks.be