Asmodee België tipt de beste spellen voor quality time op vakantie of onderweg

Ik ga op reis en ik neem mee: een badpak, een tube zonnecrème, een paar wandelschoenen, een tandenborstel en… minstens één gezelschapsspel, zo blijkt. Eén op vijf Belgen duwt de reiskoffer pas dicht eens er een gezelschapsspel in (gepropt) zit. Dat blijkt uit een onderzoek van Asmodee België, marktleider als uitgever en verdeler van gezelschapsspellen. Acht op tien Belgen (77%) neemt wel eens één of meerdere gezelschapsspellen mee op reis, bij gezinnen met kinderen is dat zelfs negen op tien (89%). In eerste instantie nemen ze het mee voor het geval het slecht weer zou zijn (61%), gevolgd door de overtuiging dat samen gezelschapsspellen spelen “pure quality time” is (52%). Bert De Smet, directeur van Asmodee België, is de eerste om dat laatste te beamen: “Op vakantie maken mensen de tijd om samen te spelen en te ontspannen”. Ook onderweg naar de vakantiebestemming, blijken gezelschapsspellen het perfecte vertier: op voorwaarde wel dat de spellen compact én toegankelijk zijn. Met de zomervakantie in aantocht tipt Asmodee België alvast een aantal reisspellen, zowel nieuwkomers als klassiekers, die absoluut niet mogen ontbreken op de inpaklijst.

Bijna één Belg op vijf (18%) neemt altijd een gezelschapsspel mee op reis. Bij gezinnen met inwonende kinderen is dat zelfs één op vier (25%). Van de Belgen die wel eens gezelschapsspellen meenemen – acht op tien (77%) -, geeft de meerderheid aan die vooral te spelen bij slecht weer (67%). Toch zegt één op vijf dat ze – los van het weer – bijna dagelijks spellen spelen op reis, sommigen op een vast moment na het avondeten (21%), anderen zonder vast moment, wanneer het hen uitkomt (17%).

Slecht weer blijft dus dé reden bij uitstek om op vakantie een gezelschapsspel boven te halen. Al is dat heus niet de enige: gezellig samenzijn en quality time beleven met familie of vrienden, staat op nummer twee. En daar draait het om volgens Bert De Smet, directeur van Asmodee België:

“Op vakantie willen we vooral ontspannen en maken we bewust tijd om samen leuke dingen te doen. Gezelschapsspellen spelen, hoort daar duidelijk bij voor de Belgen. Het verbindt mensen. Je kan ze perfect spelen met je kinderen of kleinkinderen. De spanning en het plezier dat je beleeft tijdens het spel, zorgen voor onvergetelijke herinneringen.”

Inpaktips voor nóg meer spelplezier op reis

De gezelschapsspellen die we het liefst meenemen op reis, zijn spellen die geschikt zijn voor alle leeftijden: luchtige spellen waarbij je niet te veel hoeft na te denken, spellen die je met veel mensen tegelijk kan spelen of spellen die niet te lang duren. Toch blijkt het allerbelangrijkste criterium om een gezelschapsspel al dan niet mee te nemen op vakantie de grootte te zijn: voor meer dan de helft van de Belgen (51%) is het perfect reisspel vooral compact.

Om plaats te besparen in de reiskoffer, verkiezen Belgen vaak de pocket- of reisversie van hun favoriete spel. Een goed idee, al is zo’n mini-versie helaas niet beschikbaar voor elk spel. Gelukkig zijn er nog andere manieren om nog méér ‘spelplezier’ mee te nemen op reis, zonder in te boeten op de rest van je inpaklijst. Er is vandaag minder dan één Belg op tien die het al doet, maar door bijvoorbeeld verschillende spellen samen te steken in één speldoos of door enkel de spelelementen mee te nemen en niet de doos zelf, bespaar je flink wat plaats in je valies of reistas. Een aantal tips:

  1. Neem alleen de spelinhoud mee en laat de speldoos thuis.
  2. Steek verschillende spellen samen in de stevigste speldoos.
  3. Gebruik handige zip-lock zakjes om de spelonderdelen samen te houden voor je ze samen in 1 doos steekt.
  4. Gebruik dezelfde pionnen of dobbelstenen of ​ voor verschillende spellen als dat kan.
  5. Kies compacte speldozen zoals Dobble of Trio of kies spellen zoals Time ’s upJungle Speed of Perudo waar een handig reiszakje bij geleverd is, dat past in elke rugzak of handbagage.
  6. Maak met je smartphone een foto van de spelregels, zo hoef je die alvast niet mee te sleuren en voorkom je vouwen of scheuren in het papier.

 Gezelschapsspellen voor in de auto of op het vliegtuig

Van de gezinnen die een spel meenemen op reis, geeft één op drie (31%) aan dat te doen om de kinderen bezig te houden onderweg of om wachttijd te overbruggen (23%). Uren op de achterbank van de wagen of in de terminal op de luchthaven kan je perfect invullen met compact kaartspelletjes zoals Dobble of Power Hungry Pets: met slechts één aflegstapel en trekstapel heb je opvallend weinig plaats nodig om te spelen. ​

NIEUW SINDS MEI ‘24! Dobble Super Mario

De klassieker, Dobble, in het Super Mario-universum. Vind de iconische karakters en voorwerpen uit het beroemde Super Mario videospel: Mario, Luigi, Peach, Browser, Yoshi, enz. Dobble test jouw snelheid én observatievermogen uit. Het doel is eenvoudig: vind als eerste een identiek symbool.

2-8 spelers | Leeftijd: 6+ | Duurtijd: < 15 min | Adviesprijs: 16,99 EUR

Power Hungry Pets

Je hebt altijd een kaart in je hand. Als je aan de beurt bent, trek je een nieuwe kaart. Kies de kaart die je wilt houden en speel de andere uit. Aan het einde van de ronde wint de speler met de kaart met de hoogste waarde. Power Hungry Pets is een slim, sluw spel waarbij je slechts met één kaart wint.

2-6 spelers | Leeftijd: 7+ | Duurtijd: < 15 min | Adviesprijs: 14,99 EUR

Spellen in een reiszakje

Azul Mini

Azul is een strategisch bordspel waarin de spelers tegelkunstenaars zijn die zich inspireren op Moorse decoraties. In opdracht van de Portugese koning Manuel I versieren ze de muren van zijn paleis in Evora. Met sommige patronen zullen ze meer scoren dan met anderen.

2-4 spelers | Leeftijd: 8+ | Duurtijd: 30-45 min | Adviesprijs: 19,99 EUR

Vanaf eind juli ! Azul – mini: zomerpaviljoen

Aan het begin van de 16e eeuw beval koning Manuel I de grootste ambachtslieden van Portugal om grandioze gebouwen te bouwen. Na het voltooien van de paleizen van Evora en Sintra, wou de koning een zomerpaviljoen laten bouwen ter ere van de beroemdste leden van de koninklijke familie. Deze constructie was bedoeld voor de meest getalenteerde ambachtslieden, wiens vaardigheden voldoen aan de pracht die de koninklijke familie verdient.

Helaas stierf koning Manuel I nog voordat de bouw begon. In Azul – Summer Pavilion keren spelers terug naar Portugal om een taak te voltooien die nooit begonnen is. Als meestervakman moet je de beste materialen gebruiken om het zomerpaviljoen te maken en verspilling van voorraden te voorkomen. Enkel de besten kunnen de uitdaging aan om de Portugese koninklijke familie eren.

2-4 spelers | Leeftijd: 8+ | Duurtijd: 30-60 min | Adviesprijs: 22,99 EUR

Jungle Speed

Jungle Speed, het spel dat snelheid en observatievermogen combineert. Draai een kaart om en grijp de totem zodra er twee identieke kaarten voor je tegenstanders liggen. Maar opgelet! Als de symbolen niet exact overeenkomen, heb je het fout. Kijk dus goed, anders krijg je de kaarten van de andere spelers.

2-10 spelers | Leeftijd: 7+ | Duurtijd: <15 min | Adviesprijs: 22,99 EUR

Jungle Speed Kids

Onthou goed waar je welke dieren zag! Een spel voor jonge kinderen waarin geheugentraining, observatievermogen en reflexen gecombineerd worden. In het midden van de tafel staat een totem. De spelers draaien één voor één een dierentegel om en leggen die daarna gedekt weg. Zodra iemand zeker weet dat op de omgedraaide tegel hetzelfde dier staat als op een andere, gedekte, tegel, grijpt hij de totem en zet die op de betreffende tegel. Als hij zich heeft vergist, mag hij de totem niet meer nemen tot een leeuwentegel wordt omgedraaid of hij opnieuw aan de beurt is. Het spel eindigt als alle leeuwentegels zijn omgedraaid of als alle dieren zijn gered. De speler met de meeste dierentegels wint het spel.

2-6 spelers | Leeftijd: 4+ | Duurtijd: <15 min | Adviesprijs: 22,99 EUR

Perudo

In Perudo moet je sluw zijn en je tegenstanders om de tuin kunnen leiden (en ook een beetje geluk hebben). Doe je vijf dobbelstenen in je beker en schud ze. Alleen jij kent je dobbelsteenworp. Dan kan het bluffen beginnen. De bedoeling is dat je inschat hoeveel dobbelstenen met eenzelfde waarde zich onder de dobbelstenen van alle spelers bevinden. Je kent de waarde van jouw dobbelstenen, de waarde van de dobbelstenen van je tegenstanders moet je inschatten op basis van wat zij verkondigen en hoe ze zich gedragen en reageren.

2-6 spelers | Leeftijd: 8+ | Duurtijd: 30-45 min | Adviesprijs: 22,99 EUR

 Andere compacte reisspellen

WINNAAR ‘AS D’OR’! Trio

Wees de slimste om te achterhalen welke nummers zich in de handen van je tegenstanders bevinden en welke gedekt op tafel liggen. Kan jij de sets van identieke kaarten vinden? Onthul 2 nummerkaarten. Kies voor een kaart op tafel, of vraag aan je tegenstander om zijn hoogste of laagste kaart te tonen. Als de 2 kaarten identiek zijn, mag je verder spelen en op zoek gaan naar een derde kaart om een trio te vormen. Als de 2 kaarten niet identiek zijn, gaat de beurt naar de volgende speler. Vind de 3 identieke kaarten en je wint dit Trio! Je wint het spel als je 2 of 3 Trios hebt of als je het Trio van 7 hebt!

3-6 spelers | Leeftijd: 7+ | Duurtijd: 15-30 min | Adviesprijs: 12,99 EUR

NIEUW SINDS APRIL ’24! Kipit

Kipit is een spel vol verrassingen, waarbij geluk, gemene streken en goede timing allemaal samenkomen.

Gooi met de dobbelstenen om kaarten te verzamelen. Hou je kaarten met hoge scores bij? Of zet je ze in om de speciale krachten te gebruiken? Je kan kaarten stelen bij je tegenstander, dobbelstenen opnieuw gooien, jezelf beschermen, enz. Hou je tegenstanders goed in de gaten want ook zij willen de kaarten met hoge scores bemachtigen. Het is aan jou om de juiste beslissing te nemen in dit spannend dobbelspel.

2-4 spelers | Leeftijd: 8+ | Duurtijd: 15-30 min | Adviesprijs: 17,00 EUR

NIEUW SINDS MAART ‘24! Anarchy Pancakes

Haal als eerste je pannenkoeken weg! Elke speler heeft 7 pancakes voor zich liggen, 5 met 6 toppings en 2 met slechts één topping. Zoek naar dezelfde toppings bij je tegenspelers en leg jouw pancakes er bovenop. Probeer zo al je pancakes te stapelen bij je tegenstanders. De eerste speler die twee rondes wint, wint het spel. Een chaotisch en hilarisch partyspel.

2-6 spelers | Leeftijd: 7+ | Duurtijd: <15 min | Adviesprijs: 16,99 EUR

Foto: Asmodee België