Alexandra Fleischer is voltijds Doula. Een voltijds wat? Als u de tabloids hebt gevolgd, bent u zeker op de hoogte, want ook de Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle hebben voor de geboorte van hun kersverse zoon Archie een Doula in hun team opgenomen. Het gaat om een zwangerschaps- en bevallingscoach die de perfecte aanvulling biedt op de begeleiding van het medische team.
Een kind krijgen is voor de meeste koppels de mooiste dag van hun leven: het gezin breidt ein-de-lijk uit na negen maanden – en soms meer – vol liefde en verlangen, maar ook vol onzekerheden en emotionele ups-and-downs. Emotionele ondersteuning, een minimum aan pijn en een maximum aan comfort voor de toekomstige mama én papa? Daar zorgt een Doula voor.

Verhoogde kans op natuurlijke bevalling
“Vroedvrouwen zijn een essentiële schakel bij de bevalling. Zowel op medisch als op emotioneel vlak zorgen ze voor begeleiding. Alleen kunnen ze niet bij alle bevallende mama’s tijdens het hele geboorteproces aanwezig zijn”, verduidelijkt Alexandra, zaakvoerder van The Antwerp Doula. “Die continue ondersteuning vullen wij als Doula’s voor, tijdens en na de bevalling aan. Weken- of zelfs maandenlang creëren we een niet te omschrijven, intense relatie met de mama-in-spe en laten we haar eigen krachten ontdekken. Zo groeit haar zelfvertrouwen, luistert ze beter naar haar eigen lichaam én verhoogt de kans op een natuurlijke bevalling. Onderzoek wijst immers uit dat de kans op complicaties, zoals een spoedkeizersnee, halveert via een Doula.” 
 
Alle Doula’s hebben hun eigen specialisatie, visie, normen en waarden. The Antwerp Doula heeft zich in het bijzonder verdiept in mama’s die met angsten, twijfels of onzekerheden kampen, mama’s die reeds een traumatische bevalling achter de rug hebben of net volledig op hun eerste bevalling voorbereid willen zijn. Ook koppels uit het buitenland die het Nederlands niet machtig zijn, doen een beroep op Alexandra. Het is belangrijk om de perfecte match te vinden tussen een Doula en de aanstaande ouders.

Begeleiding op maat
Een begeleiding door een Doula start met een kennismakingsgesprek. Vragen worden daar opgehelderd en de aanpak verduidelijkt. Droomt het koppel van een onderwaterbevalling? Staat de toekomstige mama open voor epidurale? Verwachten ze de Doula mee in het operatiekwartier bij een spoedkeizersnee? Er wordt een geboorteplan opgesteld en op basis hiervan kunnen ze overleggen met hun gynaecoloog en zien wat al dan niet kan worden aangepast. “De wensen van de koppels zijn mijn prioriteit. Ik geef ze ook door aan het medische team. Indien die medisch verantwoord zijn, zullen zij op hun beurt hun best doen om daarmee rekening te houden”, legt Alexandra uit. “Ik ben eerder een down-to-earth-Doula, eentje die rekening houdt met het medische omdat ik zelf al veel heb meegemaakt en weet hoe het voelt om in een ziekenhuis te zijn. Daardoor kan ik correct inschatten wanneer ik aan de alarmbel moet trekken en welke zaken ik aan het medische team moet overlaten. Als Doula moet je je grenzen kennen. Iedereen heeft zijn eigen functie en we proberen elkaar te respecteren én te versterken. We brengen elkaar tot rust.”
 
“Eenmaal de arbeid begint, sta ik aan de zijde van het koppel. Tot het einde, al duurt het 18 uur. Ik zorg zowel voor emotionele als fysieke ondersteuning via ademhalings- en ontspanningstechnieken, aromatherapie, pijnverlichting, drukpunttechnieken, enzoverder. Ook de partner betrek ik actief in het hele gebeuren.”
 
Als kers op de taart legt The Antwerp Doula het speciale moment op beeld vast. Wanneer ze aanvoelt dat de baby en mama in orde zijn, laat ze het gezin onder elkaar genieten en neemt ze de camera naar boven; een andere passie van haar. Emoties worden dan tot in de kleinste details gefotografeerd. Een mooie extra om de magie van de geboorte nadien te blijven koesteren.
Afhankelijk van de behoeften en bezorgdheden zijn nog postnatale consultaties aan huis mogelijk.
 
Back to the roots
The Antwerp Doula is actief in ZNA Middelheim, UZA, Sint-Vincentius, Sint-Augustinus, Jan Palfijn, AZ Monica en Klina. Als lid van de Vlaamse Federatie van Doula’s krijgt ze continue bijscholing en blijft ze op de hoogte van de nieuwste technieken om pijnen te verlichten, leren om te gaan met verlies, et cetera. Bij haar start in 2017 was ze bovendien pionier in Antwerpen. Nochtans is een Doula al 15 jaar lang vanzelfsprekend in landen als Amerika en gaat het concept nog veel verder terug in de geschiedenis. “Sinds eeuwen bevallen vrouwen onder vrouwen. Het is pas vanaf de jaren ’50 dat mannen bij de bevalling aanwezig mochten zijn. Op een gegeven moment was het zelfs de omgekeerde wereld: gedurende 20 à 30 jaar mochten enkel partners erbij. Dat is nu wel verleden tijd, omdat het besef er gekomen is dat vroedvrouwen onmogelijk alle zwangere vrouwen tegelijk emotionele steun kunnen bieden. Daarom hebben toekomstige mama’s sinds enkele jaren weer recht op de aanwezigheid van hun partner, een vroedvrouw én een Doula. Ze hoeven dus niet meer te kiezen tussen hun partner en een ander persoon.”
 
De wereld van de verloskunde is dus naar zijn oorsprong teruggekeerd, dan wel in een moderner kleedje. Zo is The Antwerp Doula ook actief op Facebook met de groep Zwanger en bevallen in Antwerpen. “Daarmee richt ik me tot vrouwen die bevallen zijn of al lang zwanger proberen te geraken. Ik ga er één keer per week live en probeer praktische tips te geven of prangende vragen van deze doelgroep te beantwoorden.”
Alexandra is zelf mama van 3 kinderen, die 6, 14 en 17 jaar zijn, en heeft dus heel wat ervaring op vlak van bevallen en moederschap. Toen er op 32-jarige leeftijd kanker werd vastgesteld en ze enkele weken later zwanger bleek te zijn, sloeg haar leven helemaal om. Er volgde een zware en donkere periode in haar leven: de zwangerschap moest worden afgebroken en de borst werd voor een groot deel geamputeerd.
Nadien was ze opnieuw in blijde verwachting en beviel ze van een derde kind. Dolgelukkig. Al belandde ze kort erna wel in een zware postnatale depressie. Haar negatieve ervaringen had ze nog niet kunnen verwerken. Pas toen haar jongste de leeftijd van 2,5 jaar vierde, vond ze de tijd om aan een borstreconstructie te denken. Ook die periode was heftig, want alle herinneringen van ziekenhuizen en operatiekamers kwamen weer naar boven. Vandaag heeft ze met haar 40 lentes die emotionele rollercoaster van een levensfase overbrugd. Ze vond er zelfs haar tweede adem in. In de dagen dat ze vaak thuis zat, begon ze immers te studeren. Op medisch vlak werd ze dan wel altijd goed begeleid, maar emotioneel miste ze ondersteuning. En zoiets valt niet te onderschatten. Daarom volgde ze in eerste instantie een opleiding klinische psychologie om in 2016 over te schakelen naar een opleiding tot Doula. Sinds meer dan twee jaar oefent ze dit beroep voltijds uit en heeft ze al een 50-tal mama’s en papa’s door een speciale periode uit hun leven geholpen.
Doula zijn is voor Alexandra dan ook een therapie op zich. Het stelt haar in staat om het ziekenhuis opnieuw te linken met het positieve.

The Antwerp Doula
Varenblok 3
2650 Edegem
+32 475 97 21 21
alexandra@theantwerpdoula.be

Foto’s: https://theantwerpdoula.be/