De A Stichting presenteert de tentoonstelling “CONTACTS”, een nog niet eerder vertoonde selectie beelden van Olivier Kervern (°1977), die in dialoog worden geplaatst met een reeks contactafdrukken van de meesters van de fotografie: Walker Evans (1903-1975), Guido Guidi (°1941) en Luc Chessex (°1936).
​​
​Deze tentoonstelling getuigt van een grote affiniteit met het fotografische object, en meer bepaald met de contactafdruk en het contactblad, die een bevoorrechte toegang bieden tot het creatieve proces van de fotograaf. Contactbladen zijn in de eerste plaats vertrouwelijke werkdocumenten, het ‘werk in uitvoering’ vóór de uiteindelijke keuze en productie van de ‘afdruk’ van het beeld.
​​
​De collectie van Astrid Ullens de Schooten Whettnall valt op door de grote reeksen – waarvan sommige nog niet eerder gepubliceerd – van contactafdrukken van fotografen als Luc Chessex, Walker Evans en Guido Guidi. Ze worden in deze tentoonstelling gepresenteerd in dialoog met de beelden van Olivier Kervern, voor wie contactafdrukken de kern van zijn werk vormt. Hij toont zijn contactafdrukken op dezelfde manier waarop anderen hun ‘prints’ tonen.
​​
​De titel van de tentoonstelling verwijst ook naar het eerste contact tussen Anne Lacoste, directeur van het Institut pour la Photographie de Lille en curator van de tentoonstelling, en Astrid Ullens de Schooten Whettnall, de bezieler van Fondation A, tijdens de tentoonstelling American Power van Mitch Epstein in het Musée de l’Elysée – nu Photo Elysée – in Lausanne in 2011. Het was een eerste contact dat af en toe werd hernieuwd toen ze hun ontdekkingen en projecten deelden. Na verloop van tijd zijn deze contacten regelmatig geworden, gebaseerd op gedeelde waarden: inclusie en toegankelijkheid, een kritische en gevoelige blik naar fotografie en steun voor creatief werk.

Contacts
Olivier Kervern, Walker Evans, Guido Guidi, Luc Chessex
11.04 – 30.06.2024


A Stichting
Curator : Anne Lacoste (Directrice de l’Institut pour la Photographie, Lille)

Over Olivier Kervern

Olivier Kervern werd geboren in Fontainebleau in 1977. Hij verliet de school na het baccalaureaat. Hij reisde een jaar naar India en begon met zijn eerste fotografische werken.

Hij ontdekte Marguerite Duras. Hij werd verliefd. Elke zomer fotografeert hij in Genua, Italië.

In 2014 begon hij samen te werken met Holiday Magazine, dat hem 2 reizen per jaar aanbiedt. Hij begon zijn contactvellen uit te knippen en zijn “contact”-afdrukken op straat te verkopen.

Het modelabel Jil Sander nam hem in dienst en hij begon een eerste samenwerking die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Hij woont en werkt nu in Parijs.

Over de curator, Anne Lacoste

Anne Lacoste is sinds de oprichting in 2018 directeur van het instituut voor fotografie van de Hauts-de-France. Deze nieuwe plek voor tentoonstellingen, uitwisselingen en experimenten gewijd aan fotografie, geïnitieerd door de regio Hauts-de-France in samenwerking met de Rencontres d’Arles, bevindt zich in het hart van het oude stadscentrum van Lille. Na vijf jaar ervaring bij Christie’s in Parijs en Londen begon Lacoste in 2005 haar carrière als curator op de afdeling Photographs van het J. Paul Getty Museum in Los Angeles. Vervolgens was ze van 2011 tot 2017 curator tentoonstellingen bij Photo Elysée in Lausanne. Haar tentoonstellings- en publicatieprojecten bestrijken de geschiedenis van de fotografie, waaronder monografieën over Felice Beato, Nadar, Paul Strand, Irving Penn, Philippe Halsman en Martine Franck, met een bijzondere interesse voor de hedendaagse scene. Haar studiegebied strekt zich uit tot de diversiteit van de vormen van het medium – de Photomaton, de geschiedenis van de dia, het fotoboek – evenals de verschillende toepassingen ervan, zoals de fotografische praktijk in de archeologie, de iconografische collectie van Vaud, en het werk van graficus Wojciech Zamecznik en kunstenaar Jean Dubuffet.

Foto: Guido Guidi / Club Paradis