n 2018 noteerde het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) maar liefst 351 Belgen die malaria opliepen tijdens hun reis in het buitenland. Het gaat om patiënten die in het ITG behandeld werden, of wiens diagnose werd bevestigd in het referentielaboratorium van het Instituut. Het aantal malariagevallen in België is al enkele jaren in stijgende lijn. In 2015 werd er bij 275 mensen malaria vastgesteld, zo’n 30% minder dan vorig jaar. De belangrijkste boodschap aan alle reizigers blijft: voorkomen is beter dan genezen.

Eén van de oorzaken van het stijgende malariacijfer is het groeiende aantal Belgen met Afrikaanse roots dat terugkeert om familie te bezoeken. “Velen denken dat ze immuun zijn tegen de malaria en nemen geen preventieve malariapillen tijdens hun reis. Wie in een risicogebied is opgegroeid bouwt een zekere resistentie op, maar die neemt af na enkele jaren,” vertelt prof. Emmanuel Bottieau van de ITG-reiskliniek.

Een andere mogelijke oorzaak is het ‘Stromae-effect’. De bekende Belgische zanger nam Lariam, preventieve malariapillen die slechts uitzonderlijk worden voorgeschreven, tijdens zijn Afrikaanse tour in 2015. Stromae of Paul Van Haver reageerde erg slecht op de pillen in kwestie, die angstgevoelens en depressie in de hand kunnen werken. “Reizigers krijgen door zulke verhalen schrik om preventieve malariapillen te nemen. Malaria is perfect te behandelen maar toch gebeurt het nog dat Belgen sterven aan malaria die ze in het buitenland hebben opgelopen. Het blijft van uiterst belang om je op reis goed te beschermen tegen de ziekte door het nemen van preventieve medicatie en het gebruik van DEET-sprays en muggennetten,” aldus Bottieau.
In de afgelopen tien jaar nam het aantal malariagevallen wereldwijd af. Vooral in regio’s in Zuid-Oost-Azië en Latijns-Amerika komt malaria minder vaak voor. In Centraal- en West-Afrika blijft het risico op malaria echter nog hoog.

Meer over malaria: https://www.itg.be/N/reisgeneeskunde/malaria

Foto: www.itg.be