Scholen zien er steeds kleurrijker uit. En toch: als je aan leerlingen vraagt een tekening te kleuren in huidskleur, neemt bijna elk kind – ongeacht zijn afkomst – doorgaans hetzelfde kleurpotlood: lichtroze. Daarom lanceert het onderwijsnetwerk ‘Samen Onderwijs Maken’ (SOM), een racismevrije kleurpotlodenset (‘the Skin Color Collection’). In het kader van ‘Leuven zonder racisme’ wil SOM hiermee het onderwijs aanmoedigen om diversiteit als troef in te zetten. Op 21 maart, de Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie, kwamen Leuvense scholieren van de eerste graad samen op het Hooverplein in Leuven om deze actie te ondersteunen.

Racismevrije potlodenset
Uit een experiment van het Leuvense onderwijsnetwerk SOM blijkt dat heel wat kinderen, ongeacht hun afkomst, steeds ‘lichtroze’ als standaard huidskleur aanzien. Daarom ontwikkelde het Leuvense onderwijsnetwerk een racismevrije kleurpotlodenset met niet één, maar zeven huidskleuren.
Internationale dag tegen Racisme
Leuvense leerlingen van verschillende afkomst kwamen op de Internationale dag tegen Racisme op het Hooverplein samen om gigantische kleurplaten met mensen van over de hele wereld in te kleuren. Voortaan leren kinderen dat je huidskleur kan kleuren in meerdere tinten, van een lichte tot een donkere huidskleur.
De stad Leuven ondernam al eerder stappen naar een racismevrije toekomst. Zo ondertekende de stad vorig jaar, op deze Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie, het charter van de Europese Coalitie van Steden tegen Racisme (ECCAR). Een Europees stedennetwerk dat racisme tegengaat op lokaal niveau. Tweehonderd partners engageerden zich toen voor een ‘Leuven Zonder Racisme’.

De racismevrije kleurpotlodenset zal ook online beschikbaar zijn voor alle andere kinderen op de website van SOM van 21 maart t.e.m. 21 april voor een prijs van € 2,4.
Kleurpotlodenset bestaande uit 7 tinten huidskleur, ontwikkeld door SOM i.s.m. communicatiepartner TBWA.

Foto’s & video: PRIDE