Het Screen Flanders Economisch Fonds investeert 995.000 EUR in zes nieuwe audiovisuele producties, zo maakte Vlaams minister van Economie Philippe Muyters vandaag bekend. Vier van de zes ondersteunde producties zijn animatieprojecten met een Vlaamse studio aan het roer. Zo krijgen onder meer de animatiereeksen Meneer Papier, Ollie en Interstellar Ella steun van het fonds. Charlotte, de nieuwe speelfilm van de Franse regisseur Bibo Bergeron (Een monster in Parijs, Shark Tale) sluit het rijtje van animatiefilms af. Daarnaast krijgen ook de speelfilms Breaking Surface in regie van de Zweedse regisseur Joachim Heden (Framily) en Red Sara van Jan Verheyen (Het tweede gelaat, De Collega’s 2.0) en Lien Willaert (David) steun van het fonds. De investering van 995.000 EUR zal in totaal ruim 7,6 miljoen EUR aan audiovisuele uitgaven in het Vlaams Gewest genereren. Het fonds bereikt daarmee een economische hefboom van 7,69 per geïnvesteerde euro.

“De Vlaamse filmwereld bulkt van het talent, in de meest diverse disciplines”, aldus Vlaams minister van Economie Philippe Muyters. “Het is bovendien een sector die economisch ook een en ander in beweging zet. Met een Vlaams steuntje in de rug kunnen deze producties tot een goed einde gebracht worden, met hopelijk een goede economische return en vrijwel zeker aangename momenten in de bioscoop.”

De aankondiging van de minister gebeurde in het kader van de tweede oproep van 2018. Binnen deze oproep, die op 7 september 2018 afliep, werd een totaal van 995.000 EUR toegekend aan zes projecten. De steunbedragen per project schommelen tussen 55.000 EUR en 375.000 EUR.