Naar aanleiding de nieuwste cijfers van de VREG over het hoogste aantal overstappers in de energiemarkt ooit, onderzocht de provincie Antwerpen de invloed van haar groepsaankoop op het totaal aantal overstappers in Vlaanderen en die blijkt doorslaggevend te zijn met maar liefst 60%.

Begin maart communiceerde de Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) zoals steeds over het ‘switchgedrag’ van de Vlaamse gezinnen op de energiemarkt. De VREG liet weten dat in januari 2018 een record aantal gezinnen van energieleverancier wisselde. Met de 113 415 gezinnen die een nieuwe leverancier voor elektriciteit kozen en de 92 216 klanten die een nieuwe aardgasleverancier kozen, zagen we in Vlaanderen het hoogste switchgedrag ooit genoteerd. De provincie Antwerpen organiseert al 8 jaar op rij een groepsaankoop groene energie die jaar na jaar grotere proporties aanneemt. Op zoek naar een verklaring voor het recordswitchgedrag in januari dit jaar verwijst de VREG expliciet naar “de invloed van groepsaankopen oa. provincie Antwerpen, Samen Sterker en Dag Allemaal”. 

De provincie Antwerpen onderzocht hoe groot nu precies de invloed van haar groepsaankoop is op het overstapgedrag in heel Vlaanderen en was zelf verrast door het resultaat. Gedeputeerde Inga Verhaert: “De groepsaankoop van de provincie Antwerpen, uiteindelijk maar één van vele groepsaankopen in één van de vijf Vlaamse provincies, blijkt direct verantwoordelijk te zijn voor 60% van het Vlaamse switchgedrag voor elektriciteit en voor 63% van de switches voor gas in de maand januari. Jaar na jaar maken de inwoners van onze provincie zo duidelijk dat ze samen sterker staan op de energiemarkt.”

Het gaat concreet om 67 551 overstappers voor elektriciteit via de groepsaankoop op een totaal van 113 415 Vlaamse gezinnen die een nieuwe energieleverancier kozen in de maand januari en om 58 234 groepsaankoopklanten van de 92 216 Vlaamse overstappers voor gas. Meer info over de groepsaankopen van de provincie Antwerpen www.provincieantwerpen.be.

Foto top: al jaren gaat de provincie de boer op met de groepsaankoop. Hier onder andere in Wjinegem.

Foto tekst: een impressie van een infoavond groepsaankoop groene stroom.