Om de twee jaar zet Europalia de culturele diversiteit van een nieuw land in de kijker. Deze editie is het de beurt aan Indonesië.  We zijn dan ook enorm trots dat Europalia naar de Boekenbeurs komt. Op 11 en 12 november kan je op de auteurspodia genieten van een gevarieerd aanbod van dans, literatuur en muziek.
Laurence Vielle & Els Moors
Dichteres des Vaderlands Laurence Vielle trok naar Makassar in het spoor van de Indonesische voorouders en rituelen. Ze trad er ook in dialoog met lokale schrijvers en dichters en vond bij hen inspiratie om een prachtige gedichtenreeks te schrijven. Samen met toekomstige Dichteres des Vaderlands Els Moors draagt ze hun werk voor.
Rood podium, 11 november 13u-14u
Angklung Workshop
In deze workshop leer je de anklung bespelen, een Indonesisch muziekinstrument gemaakt van bamboe. Het is waarschijnlijk in de 13de eeuw voor Chr. ontwikkeld in West-Java, en is sindsdien nauwelijks veranderd. Het instrument maakt een warm, klokkend geluid en is gemakkelijk onder de knie te krijgen. Ideaal voor jong en oud!
Spiegeltent, 11 november 16u-17u30
Kitty Crowther –« Jan Toorop het lied van de tijd »
De Belgische Kitty Crowther heeft een prachtig prentenboek uitgegeven over Jan Toorop en diens jeugd in Indonesië. Een boeiende en kleurrijke reis in de sporen van de Nederlandse schilder.
Geel podium, 11 november 14u30-15u30
Workshop koffie – De kunst van Indonesische koffie
Indonesië is rijk aan een grote variëteit aan unieke en smaakvolle koffiesoorten. Ontdek het verhaal achter dit Indonesische bitterzwart en het brede scala aan smaken van Sumatra, over Java, Bali, Sulawesi en Flores, helemaal tot in Papoea. Leer hoe je een subtiele toets van chocolade, tabak, citrus of kruiden ontwaart en ervaar het intense aroma en de ambacht die erachter zit.
Ateljee, 11 november 14u-15u
I Made Sidia – Wayang kulit-schaduwpoppentheater
Het prachtige wayang kulit-shaduwpoppentheater is wellicht de bekendste Balinese kunstvorm. Het is duizenden jaren oud, maar is door de eeuwen heen nauwelijks veranderd. I Made Sidia, een van de meest gevierde poppenspelers in Bali en een regelrechte superster vergezeld door live gamelanmuziek, dompelt je in de feeërieke en magische wereld van de Indonesische schaduwpoppen.
Spiegeltent, 12 november 14u-15u30
Ayu Utami
Moderator: Catherine Vuylsteke
Ayu Utami is een belangrijke stem van de nieuwe generatie kunstenaars en schrijvers in post-Suharto Indonesië. Tijdens de jaren 70 werkte ze ondergronds als journaliste, en publiceerde anoniem een zwartboek over corruptie onder het regime van Suharto. Haar eerste roman, Saman, was een sensatie, en leidde tot controverse onder Indonesische kunstenaars en intellectuelen. Dankzij de sterke seksuele lading in haar boeken effende ze het pad voor een hele generatie Indonesische schrijfsters.
Rood podium, 12 november 11u-12u

www.boekenbeurs.be – www.boek.be